A templom Isten háza, ahol ha csendben vagyunk és figyelünk, igazán érdekes és felemelő dolgokat hallhatunk, mely segítségül szolgálhat mindennapjainkban. Templomban hallottam sorozatunkban példabeszédekből adunk ízelítőt.

Parti szél

Emlékszem egy augusztusi vasárnap este volt, nagyon meleg. Az Atya akkor tért vissza szokásos balatoni szabadságáról, így prédikációját sem építhette másra.

Elmondta, hogy az Isten olyan az életünkben, mint egy balatoni vitorlázás. Hiszen sokszor van az, hogy az ember szélben kihajózik, majd a víz közepén tartósan olyan szélcsend áll be, hogy teljesen sima lesz a víztükör. Ilyenkor reménytelenség tölthet el bennünket, esetleg pánikba is eshetünk, hogy fogunk kijutni a biztonságos kikötőbe. Aki azonban jól ismeri a Balatont, az tudja, hogy a nyári meleg napokon a naplemente és napfelkelte környékén mindig megérkezik a parti szél. 

Ez a parti szellő (a Balatonon a parti szél inkább szellőnek nevezhető) elegendő ahhoz, hogy belesimuljon a vitorlánkba és kihajózzunk vele a partra.

A Jóisten is ilyen, végül mindig segít, mindig jóra fordít mindent, csak hinnünk és reménykednünk kell benne.

Aki ismeri a Balatont, nem pánikol be a tó közepén, mert tudja, hogy előbb-utóbb jön a parti szél. Ugyanígy, aki ismeri a Jóistent, az nem ijed meg, ha baj van, mert tudja, hogy végül jönni fog az isteni segítség.

Ezért bízzunk a Jóistenben és imádkozzunk hozzá nemcsak szélcsend esetén, hanem mindennapjainkban is.

Lejegyezve a prédikáció alapján. Fotónk az 50. Kékszalagon készült. 

Sz. D.

midio.hu

Címkék: Balaton, Templom, Vitorlázás