Sorozatunkban a Diósdi Krónika 10 évvel korábbi számaiból idézünk egy-egy aktuális írást. Az alábbi a Wágner Ferenc, településünk volt alpolgármestere tiszteletére nyílt kiállítás megnyitójáról tudósít.

Emlékkiállítás a közösségi házban

Wágner Ferenc emlékére nyílt kiállítás augusztus 20-án a diósdi Kék Géza Közösségi Házban. A helytörténeti kutató, képzőművész, az újjáalakult Diósdi Olvasóegylet, majd Diósdi Társaskör alapítója, egykori képviselő, alpolgármester öt esztendővel ezelőtt hunyt el. A lokálpatrióta polgárra és az alkotóművészre emlékező, alapvetően fotóemlékekből álló kiállítás megnyitóját augusztus 20-án a szentmise után tartották.

A résztvevőket a kiállítás szervezője-rendezője, Takács Ferenc üdvözölte, majd Maklári István plébános méltatta meleg szavakkal Wágner Ferenc életútját, Diósdhoz, a diósdi egyházközséghez való kötődését. Mint hangsúlyozta, Wágner Ferencnek a múlt feltárása iránti törekvését nagyban segítette keresztényi elkötelezettsége, hite.

Wágner Ferenc egy március 15-ei ünnepségen a Perczel-szobornál

 

Dr. Kubassek János geográfus, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója a Diósd története című kötet kapcsán ismerte meg Wágner Ferencet. Mint elmondta, műszaki végzettsége ellenére Wágner Ferenc tehetséggel és elkötelezettséggel fordult a humán területek felé. A kiállítás anyagát képező Wágner-rajzok, festmények, az általa szervezett rendezvényeken készült fotók, a Diósd története című monográfia, Wágner Ferenc közéleti szerepvállalása mind-mind szülőfaluja, Diósd múltja, jelene és jövője iránti elkötelezettségét bizonyítják.

A művész egyik rajza, amely a mai Szent István téren egykoron állt vendéglőt ábrázolja

A megnyitót követően Podráczky József operaénekes két dalt adott elő, majd a résztvevők megtekintették a kiállítást.

K. Z.

(Diósdi Krónika, 2008. szeptember)

Kiemelt képünkön: A Kék Géza Közösségi Házat jelenleg felújítják

Címkék: Diósd, Kék Géza Közösségi Ház