Április 29-én immár 7. alkalommal ünnepli a magyarországi németség a gyönyörű népviseletét. A hagyományos népi ruhaviseleti darabok modern öltözékkel való kombinálásával egy darab múltat emelnek át a jelenbe, ami által az is jól kirajzolódik, hogy a hagyományos nagyon is beleillik a modern világunkba. Az idén a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület is csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” indult útjára 2015-ben egy kezdeményezés a Facebookon. Az ötletet támogatásra méltónak ítélte a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum). Felhívására évről évre egyre többen keresik elő a régi szoknyákat, csizmákat, ingeket és vállkendőket. És a szekrények mélyéről előkerülő ruhadarabokkal együtt mindig felszínre kerül egy-egy szép emlék, néhány értékes régi történet.


A TrachtTaggal új hagyományt kívántak teremteni a hagyományok ápolásával. A csatlakozóknak nincs más dolguk, mint kiválasztani egy ruhadarabot vagy kiegészítőt, és a hétköznapi öltözettel összekombinálva egész nap vagy egy napszakban hordani. Így kívánják közelebb hozni az elődök életét, így szeretnének emlékezni rájuk. A TrachtTagon készült jól sikerült fotókat, rövid videókat a Zentrum.hu évek óta megosztja oldalain, a Facebookon, valamint eljuttatja minden magyarországi német médiumnak.

Az idén a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület is csatlakozott a kezdeményezéshez, áprilisi klubnapját a TrachtTag jegyében tartotta. A Schwabische Tanzgruppe csoport tagjai sváb tánccal „ünnepeltek”, Regenboden programuk keretén belül pedig Strádl János tartott vetített képekkel illusztrált előadást: a „Magyarországi német népviseletek” című gyűjtemény alapján bemutatta a német nemzetiségi viseletet, beszélt a német énekekről, a többszólamúságról, a jódliról és a fejhangokról. Külön szólt az ismert és a speciális hangszerekről, a harmonikáról, a fúvós hangszerekről, köztük az alpesi kürtről, a stájer és a cimbalomciteráról, valamint a hárfáról. A diósdi táncosok gyakorolták a tipikus néptáncmotívumot, a „hullámzást”, a  Lass uns Singen csoport tagjai mindeközben német dalokat énekeltek.

midio.hu

Fotó: DNHE és Facebook

 

 

Címkék: Diósd, hagyományőrzés, német, nemzetiségi viselet, TrachtTag