Tüdőszűrés lesz Diósdon augusztus 11–16. között. A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet Mobil Tüdőszűrő Szolgálata délelőtti és délutáni időpontokban várja a diósdiakat a Kék Géza Közösségi Házban (Szent István tér 5.).

A tüdőszűrőn való rendszeres részvételt javasolja mindenkinek dr. Varga Dániel  diósdi háziorvos is. Mint a midio.hu érdeklődésére elmondta, a tüdőszűrés során panaszmentes személyeket  vizsgálnak, viszont a tüdőrák vagy valamilyen más, a tüdőt érintő betegség szempontjából veszélyeztetettek számára ez egy rendkívül fontos lépés a diagnózis felállításához, továbbá a gyógyítás ellenőrzéséhez is elengedhetetlen. Míg régebben leginkább a TBC korai felismerése volt a cél, mára ez a hangsúly áthelyeződött a daganatok korai felfedezésére. Sok más szűrővizsgálathoz hasonlóan a mellkasröntgen is egy bizonyos kor felett már szinte kötelező, így a 40 év felettieknek ajánlott legalább évente egyszer elvégeztetni.

Dr. Varga Dániel

Varga doktor hangsúlyozta: anélkül, hogy minden tüdőszűrés alkalmával a ráktól rettegnénk, érdemes tudni, hogy a betegség időben történő felfedezése jelentősen javítja a gyógyulási esélyeket. A dohányosoknak kifejezetten javasolt a rendszeres szűrés, hiszen esetükben fokozott a daganatképződés kockázata. Míg korábban elsősorban a férfiak voltak érintettek, addigra ma már a nők körében is gyakoribb a tüdő daganat. Ha egy tüdőszűrés alkalmával fény derül a daganatra, mely panasz híján akár kezdeti stádiumban lehet, ilyenkor mód van az időben elkezdett  gyógyításra, a hosszú és jó életminőség megőrzése érdekében.

midio.hu

Fotó: Facebook, Diósd Egészségház Facebook-oldala

 

Címkék: Diósd, Kék Géza Közösségi Ház, megelőzés, tüdőszűrés