Szeptember 17-én közgyűlést tartott a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület. A tagság a saját kérésére távozó Bicskei György elnök utódjául Bogó Lászlót választotta meg.

 A közgyűlésen – melyen részt vett Spéth Géza, Diósd polgármestere is – Bicskei György elnök elmondta: lemondásában szerepet játszik, hogy nem Diósdon él, így a pandémiás időszak amúgy is nehéz körülményei között nem tudja vállalni az elnökséggel járó munkát, ami folyamatos személyes jelenlétet igényel. A tagság egyhangú szavazással elfogadta az elnök lemondását.

Bicskei György két évig vezette az egyesületet

Tátrai Antalné Bori hozzászólásában megköszönte a leköszönő elnök munkáját. Felidézte: Bicskei György sógorai és azok sváb szülei által már 1974-ben kapcsolatba került Diósddal, megismerte a  hagyományokat, fokozatosan  aktív tagja, majd a 2019 -es választáson elnöke lett a német hagyományőrző egyesületnek. Mint elmondta, ne az legyen a fontos, ki honnan jött, hanem az, hogy ki szeretne tenni azért, hogy méltóképpen megőrizzük a diósdi sváb emberek szokásait, hagyományait.

A hagyományőrző egyesületnek a közgyűlésen megjelent 45 tagja ezt követ gyertyagyújtással emlékezett a civil szervezet közelmúltban elhunyt tagjaira, Kecse Sándornéra és Hercog Edéné Nusi nénire.

Az előzetes véleménynyilvánítások alapján a tagok többsége az egyesület alapító tagját, egykori elnökét, Bogó Lászlót választotta meg Bicskei György utódjául.  A régi-új elnök „székfoglaló beszédében” hangsúlyozta: az egyesület célja, egyben feladata településünk múltjának, hagyományainak ápolása, az itt élt sváb őseinknek életének bemutatása a fiatalabb generációknak, a sváb kultúra ápolása, megőrzése, továbbadása, a közösség összefogása. Az egyesület a továbbiakban is szorosan együttműködik Diósd Város Önkormányzatával, valamint a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

A Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület első elnöksége (a kép jobb szélén áll Bogó László)

Spéth Géza polgármester gratulált Bogó Lászlónak a megválasztásához és eredményes munkát kívánt neki a következő időszakra. Megköszönte az egyesület eddigi munkáját, és jelezte: a város önkormányzata kész az együttműködésre a német hagyományőrző egyesülettel, személy szerint pedig továbbra is számít a német hagyományőrzők munkájára.

A továbbiakban tagfelvételi és -törlési ügyek után a következő időszak feladatairól, programjairól volt szó. Terveikben budafoki kirándulás, Katalin-bál, karácsonyi ünnepség szerepel, de szóba került a sváb tánc tanítása, a sváb dalárda létrehozása, valamint a német nyelv tanulása, tanítása.

A résztvevők a taggyűlést követően közösen megnézték a közelmúltban lezajlott rendezvényeken – farsang, Tavaszköszöntő, györkönyi kirándulás, emlékfutás a kitelepítés tiszteletére – készült fotókat.

midio.hu

Címlapkép: A diósdi német hagyományőrzők vendéglátóikkal a közelmúltbeli györkönyi (Tolna megyei sváb település) kiránduláson

Fotó: DNHE, Midió-archív

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: Bicskei György, Bogó László, Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület, elnökválasztás