A 7-es úton reggelente Diósdról Budapestre és délután hazafelé autózva naponta tapasztaljuk, hogy megkezdődött a Balatoni út –Tanító utca kereszteződésénél az új körforgalmi csomópont építése. Az építkezést a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza, a beruházó a BKK Zrt., a munkálatokat a Strabag Zrt. végzi.

Mint arról a sajtó korábban beszámolt, a dél-budai térség közlekedésének biztonságosabbá tétele érdekében a Balatoni úton két körforgalom épül. Több lesz a zöldfelület, a zebra és kevesebb villanyoszlop csúfítja majd a környéket. A Balatoni út –Tanító utca csomópontban a balra kanyarodó mozgások nehézkesek, továbbá a Balatoni útra történő felhajtás jelentős várakozásra készteti az autósokat. A probléma megoldására egy 6 méter széles egysávos útpályát és egy 18,5 méter külső sugárral rendelkező körforgalmat építenek (lásd kiemelt képünket).

A Háros útnál létesülő körforgalom látványterve

A Balatoni út Háros utcai csomóponjának jelenlegi geometriai kialakítása balesetveszélyes, ezért ezen a területen szintén körforgalom kiépítésével kívánják megoldani a problémát. A csomópontba tervezett 4 ágú körforgalom körpályája 8 méter széles. A gyalogos átkelést a Kőérberki út torkolati részén, a középszigeten vezetik át, valamint a Háros utcán az Arany János utcai torkolatnál, melyet a Balatoni úton meglévő zebrához vezetnek.

A kivitelezés alatt a Balatoni út forgalma 30 km-es sebességkorlátozás és előzési tilalom mellett, sáveltolással folyamatosan biztosított, az érintett buszjáratok terelőúton közlekednek a munkálatok alatt.

Kiemelt kép: A Tanító utcánál épülő körforgalom látványterve

Fotók: budafokteteny.hu, midio.hu

Címkék: Diósd