Diósd lakosságszáma átlépte a 10 000 főt, ennek következtében módosulnak a választásokkal kapcsolatos szabályok: a következő választás az eddigi, ún. kislistás rendszer helyett egyéni választókerületekben zajlik, és magasabb létszámú lesz a képviselő-testület is.

Mint dr. Balogh Pál jegyzőnek, a Helyi Választási Iroda vezetőjének a város honlapján közzétett tájékoztatójából kiderül, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. tv. rendelkezése szerint a jövőben Diósdon a helyi önkormányzati képviselőket egyéni választókerületekben választják meg a választásra jogosult állampolgárok.

A legközelebbi választáson megválasztott képviselő-testület 12 főből áll majd: 8, egyéni választókerületben megválasztott és 3, kompenzációs listáról mandátumot szerzett képviselőből, valamint a polgármesterből.

A diosd.hu honlap „Választás” füle alatt megtalálhatók a Helyi Választási Iroda Vezetőjének a szavazókörök felülvizsgálatáról és a választókerületek kialakításáról szóló határozatai, valamint a kialakított szavazókörök és választókerületek térképe.

2019-ben két alkalommal is az urnákhoz járulnak a választópolgárok (európai parlamenti és a helyi önkormányzati választás), ezért célszerű, hogy mindenki tanulmányozza az új rendszerű voksolással kapcsolatos dokumentumokat, így a a kialakított 8 szavazókör címét és területi beosztását (melyik utca melyik szavazókörbe tartozik).

K. Z.

Címkék: Diósd, Közélet, választás