Idén június 23-ára esett Úrnapja, amikor Diósdon virágszőnyeg került a templom köré, hogy itt vonulhasson a misét követő hálaadó úrnapi körmenet. Vajon hogy volt mindez korábban, a régi Diósdon? Görögné Horváth Katalin írása és a korabeli fotók elmesélik. 

Az Úr Testének és Vérének (Oltáriszentségnek) megünneplését a katolikus egyház számára 1264. évben rendelte el IV. Orbán pápa. Napjául pünkösdvasárnap utáni második csütörtököt határozta meg.

Utcarészlet a körmenettel az 1950-es évekből (Kossuth Lajos utca)

Diósdra és a környékére az 1700-as években települtek német ajkúak, akik a római katolikus vallást gyakorolták. Az Úrnapja mindig a legnagyobb egyházi ünnepek közé tartozott, amelyeket színpompás virágszőnyeges körmenetekkel tiszteltek meg. A körmenetek évről-évre átvezettek a község teljes központi részén.

A virágszőnyeg és sátrak elkészítése idősnek és fiatalnak egyaránt szívügye volt. Az ünnep előtti napokban lányok, asszonyok járták a határt. Szín szerint kosarakba gyűjtötték a mezei virágot, s hogy el ne hervadjon, a pincék hűvösében tárolták vasárnapig. Férfiak, legények vasárnap hajnalban az akkor még meglévő erdőből ágakat hoztak a sátrak készítéséhez.

Úrnapi lombsátor

A diósdi Német Hagyományőrző Egyesület készítette úrnapi sátor 2019-ben

Négy sátort állítottak, amelyek a négy égtájat jelképezték. Bennük oltár állott. A pap a sátraknál rövid könyörgést tartott, majd áldást osztott.

Régebben a körmenet útvonala mellett lakók házuk előtt maguk készítették a virágszőnyeget, sátrat. A templom és a kápolna előtti útszakasz díszítése a távolabb lakók feladata volt. A körmenet elhaladtakor az ablakokban gyertyákat gyújtottak (jelképezve az élő hitet).

A községháza előtt

Körmenetre várva

Az Úrnapja ünnepére hazalátogattak elszármazott családtagok, rokonok, hogy az összetartozást jelképezve a körmeneten együtt vegyen részt a család. S jöttek más településekről is megcsodálni a gyönyörű virágszőnyeget, amely a törökbálinti és az országszerte híres budaörsi után a környéken talán a legszebb volt.

Virágszőnyeg-készítés

Változtak az idők. A csütörtöki munkanap helyett vasárnapra tolódott át az ünnep.

Mára már rövidebb a körmenet útvonala. A szőnyeg „alapanyaga” is változott. Diósd teljes egészében belterületté vált, így a mezei virágokat felváltotta a számtalan sokszínű rózsaszirom és egyéb kerti virág. A régen zöld szegélyt adó akáclevelet pedig a frissen nyírt pázsitfű helyettesíti.

A széles, impozáns szőnyeget a sátrak előtt virágból kirakott egyházi jelképek díszítik. A sátrak az egyházi szertartás oltárait foglalják magukba, s ugyancsak virággal ékesítettek.

Gárdonyi Géza utca

Hagyomány, hogy ezekből a megszentelt virágokból körmenet után a hívők haza, illetve a temetőbe visznek – korábban mindennemű veszély elleni védelemként, ma emlékezve azokra, akik már nem lehetnek közöttünk.

A sátrak és a virágszőnyeg elkészítésének aprólékos, fárasztó, derék-próbáló munkája főként a település idősebbjeinek önként vállalt feladata, amely remélhetőleg idővel átöröklődik a fiatalabb korosztályra is.

Úrnapi virágszőnyeg a Kossuth Lajos utcában egykor…

… és ma (2019. június 23.)

A templom és a kápolna között Halmos Béla plébános úr idejében

Virágszőnyeg vezetett a kápolnához az idei ünnepen is

Összeállította: Sz. K. N.

Szöveg forrása: Görögné Horváth Katalin (Az én Diósdom c. könyvéből)

Képek forrása: www.diosdfa.hu, midio.hu

Kiemelt kép: Úrnapi körmenet a Gárdonyi Géza utcában (1950-es évek)

Galéria a régi fotókból: www.diosdfa.hu

Címkék: Diósd, Diósd egykor, Egykor, Úrnapi körmenet, Úrnapja