Ismerjük-e szomszédunkat, a közelünkben lakókat, gyermekeink ovis csoport- vagy iskolai osztálytársainak szüleit? Tudjuk-e, vajon kikkel élünk egymástól karnyújtásra? A mai rohanó, online világban kevés idő jut a személyes kapcsolatokra, közös élményekre. Lehet, hogy „a szomszéd fűje mindig zöldebb”, de a jó kapcsolatok meghatározhatják mindennapjainkat.

Egészségünk és emberi kapcsolataink

A Magyar Egészségmegőrzési és Életmódorvostani Egyesület szakképzett orvosai is felhívják figyelmünket az emberi minőségi kapcsolatok egészségre gyakorolt hatására. „Kutatások azt mutatják, hogy a boldogság és a hosszú élet egyetlen és legfontosabb előrejelzője az erős társas kapcsolatok megléte. Jól mérhető egészségügyi paraméterek, mint a vérnyomás és a pulzus már rövid társas érintkezés során is javulnak”  írják oldalukon.

Utcabál a Mókus utcában

Helyi lakosok kezdeményezésével szeptember 16-án utcabált tartottak a Mókus utcában. Az eseményt már 5. alkalommal rendezték meg, közösségépítés céljából. Hivatalosan bejelentett, engedélyekkel rendelkező programról van szó mesélte Árpád, az egyik szervező. Elmondta, céljuk, hogy a környéken lakók (meg)ismerjék egymást, bizalommal fordulhassanak egymáshoz. Az utcabál idején a Mókus utca egy szakaszát lezárták, s megtelt a karon ülő csecsemőtől az idősebb korosztályig, boldogan beszélgető, ismerkedő diósdi lakosokkal. Az eseményt díszítés, fények, zene, ételek és italok is színesítették. Ott-tartózkodásom alatt vidám gyereksereg szaladgált, biciklizett, rollerezett, s sorra érkeztek az utcabeliek, kezükben tálcákon tálalt szendvicsekkel, sütikkel.

A utcabálról egyébként a lelkes diósdi tanítóink által szervezett osztálybulin hallottam, mely program szintén erős közösséget kovácsol az osztályba járó gyerekek családjai között.

Diósd város mostanra több mint 11 ezer (!) lakossal büszkélkedhet, közülük sokan igénylik, keresik a személyes kapcsolódást. Mert együtt élünk itt, Diósdon.

Körmendiné Szelp Vera

midio.hu

Fotók: A szerző képei

 

 

Címkék: Diósd, Közösség, utcabál