Közel két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A Házasság Hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik, nálunk 2008 óta szerveznek országos eseménysorozatot. 

Esküvői fotózás a diósdi kőbányában (Fotó: Mount McBride)

„Randevú egy életen át” – az idei Házasság Hete rendezvénysorozat jelmondatát saját életükből merítette dr. Gorove László és felesége, Kriszta, akik a rendezvény arcai lettek 2019-ben. A házassági felkészítésben elhivatott mentőorvos-tanár házaspár öt gyermekük mellett tapasztalta meg, mennyire fontos, hogy kettesben is legyenek. Így találták ki, hogy hetente egyszer randiznak, és ehhez a mai napig – 38 év házasság után is – tartják magukat. Kezdetben, amíg kicsik voltak a gyerekek, nem este, hanem reggel randevúztak: uszodába jártak és a jakuzziban ülve beszélgettek. Talán innen jöhetett az ötlet az egyik népszerű programjukhoz, a wellness-lelkigyakorlathoz, amire óriási az érdeklődés és az igény: az évi három-négy ilyen rendezvényükön két-háromszáz pár is részt vesz. Erről és még sok minden másról is meséltek a vasárnap kezdődő Házasság Hete kapcsán Agonás Szonjának, az Új Ember hetilapban.

Soós Viktor és Zsuzsi, a 22. kerületben élő ötgyermekes házaspár nemrégiben a diósdi plébánián tartott előadást „Egységben a szentségben” címmel a házasságról. Elmondták, hogy régen nem volt ilyen elfogadott és egyértelmű, hogy a házasság jó dolog, inkább csapdának tartották a másik hat szentség mellett. Hiszen a szentté váláshoz minimum papi vagy szerzetesi életet kell élni – gondolták és talán gondolják sokan még ma is, és ezért nem szentségként élik meg a házasságukat.

A házasság szentség! (Fotó: Mount McBride)

Ennek kapcsán egy ősszel hallott prédikáció erőteljes mondatai jutottak eszembe:

„Nem szabad a házasságot meg a családot összekeverni. A család nem szentség. A házasság a szentség, a férfinak meg a nőnek a kapcsolata! Egy kapcsolat pedig – legyen az férj-feleség, szülő-gyerek, baráti vagy bármilyen kapcsolat – ha nem gondozzák, rövid időn belül penetráns bűzt áraszt! Gondozni, ápolni kell a házasságot! Legalább annyit kell a házastársaknak egymással törődniük, mint a gyerekeikkel.”

Valljuk be, azért ez nem mindig olyan könnyű. Jó, ha van az életünkben követendő példa, hosszú ideje boldog házasságban élő pár, akiktől elleshetjük a “titkokat”, és kapaszkodót, támpontokat, lendületet adhatnak a házaspároknak szóló könyvek, rendezvények. A Házasság Hete számtalan jó programot sűrít 2019. február 10–17. közötti időszakba, érdemes szemezgetni belőlük: az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete például egy mindenki számára nyitott programmal is készül jövő szombaton a Magyar Földrajzi Múzeumban.

Sz. K. N.

A fényképek a diósdi kőbányában készültek, köszönet értük az ifjú párnak!

Fotók: Mount McBride