Diósd zenei élete változatos és színes, több amatőr együttes is foglalkozik a zene különböző ágának művelésével. Találkozhatunk velük a különböző városi programokon vagy a szeptemberi Szent Gellért Hét rendezvényein. Azonban olyan még nem fordult elő a városban, hogy ezek az együttesek egyazon napon, egy színpadon lépnének fel egy műsor keretében. A február 18-án megrendezett Diósdi Zenei Fesztiválon erre is sor került.

A Dió Óvoda impozáns és jó akusztikával rendelkező aulájában megtartott programot a Diósdi Gellért Kórus Egyesület szervezte és bonyolította le. Bár az ötlet már korábban megszületett, a fesztivál megrendezéséhez végül egy nyertes pályázat segítette hozzá az egyesületet. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. anyagi segítségével támogatott rendezvény témája a közös zenélés, éneklés szeretete, a zenei kultúra képviselete, a civil közösségek összetartása.

A rendező egyesület nevében Kapuvári Lászlóné köszöntötte a résztvevőket

A helyi közösségi élet gazdagabbá válásához nélkülözhetetlen a civil szervezetek működése, nagy szerepük van a közösségépítésben. Valószínűleg minden civil szervezet számára nehézséget okozott az elmúlt pár évben a fennmaradás; bizonyára valamennyi közösségben feltették a kérdést: hogyan tudunk továbbra is együtt maradni, hogyan folytassuk az életünket? Ez különösen igaz a zenei egyesületekre. Sokáig nem nagyon találkozhattak, nem próbálhattak, nem voltak fellépési lehetőségeik. Az  elszigetelődésnek szerencsére vége, folytatódhatott a megkezdett munka, amihez az helyi önkormányzat anyagi támogatással járul hozzá.

Miután a fesztivál terve megszületett, az egyesület felkérte a zenével foglalkozó helyi civil szervezeteket a részvételre. Az invitálást mindenki — kórusok, zenekarok, tánckar, valamint a vendégként meghívott tárnoki Gaudium Kórus — örömmel elfogadta.

A programot a Diósdi Fúvószenekar indította. Sok városi rendezvényen találkozhatunk muzsikájukkal. Ezúttal polkákat, indulókat és népszerű slágereket hoztak a közönségnek, jól megalapozva a további vidám hangulatot. Még a legfiatalabb (óvodáskorú) nézők is ritmusra izegtek-mozogtak a helyükön.

Elsőként a Diósdi Fúvószenekar mutatta be műsorát

A második fellépő a házigazda, az idén 30. születésnapját ünneplő Diósdi Gellért Kórus volt. Ez alkalommal észak-amerikai néger rabszolgák vallásos énekeit, azaz spirituálékat adtak elő Takács Krisztina vezényletével. Az elhangzott öt mű nagy sikert aratott a közönség körében.

A házigazda Diósdi Gellért Kórus a színpadon

Harmadikként a Susato Régizene Együttes mutatta be műsorát. A korhű öltözékben előadott reneszánsz zene ezúttal is magával ragadta a közönséget.

A Susato fúvós…

…ütős, húros és dudás szekciója

A Diósdi Női Kar most sem hagyott bennünket Kodály-dal nélkül, egyéb darabok mellett a zeneszerző „Esti szellő” című műve is elhangzott. Miután színvonalas műsorukkal „megtapsoltatták” a közönséget, még egy kis játékkal is meglepték a résztvevőket.

A Diósdi Női Kar egy kis játékkal is meglepte a közönséget

A fesztiválon egy vendég együttes is szerepelt, a Tárnokról érkezett Gaudium Kórus. Nekik nem újdonság a diósdi helyszín, már részt vettek ugyanitt a Diósdi Gellért Kórussal közösen a KOR-TÁRS című koncerten. Leginkább vidám műveket hoztak magukkal erre az alkalomra, a végére még egy tréfás mexikói népdalfeldolgozás is jutott.

A tárnoki Gaudium Kórus ismerősként érkezett Diósdra

Ezt követően újabb stílusváltás következett a műsorban, városunk egyetlen népzenei együttese, a Fricska Zenekar lépett a közönség elé, amely igazi autentikus játékstílust képvisel. Műsoruk kedves kiegészítője volt, hogy a prímás, Diriczi Zoltán aprócska kisfia is beállt hegedülni. A zenekar elsősorban táncházakban és folkkocsmákban muzsikál, de időnként környékbeli táncegyütteseket is kísérnek színpadon, mint például a Naprózsafa Hagyományőrző Néptáncegyüttest. Ez most is így történt, az utolsóként közönség elé lépő táncosoknak ők húzták a talpalávalót.

A Fricska Zenekar muzsikál

A Naprózsafa a fesztiválra a Székelybál című koreográfiájukat hozta; a felnőttek között gyerek is ropták a táncot, csapkodták a csizmaszárat. A „báli forgatagba” végül bevonták a közönséget is, együtt mulattak a tanult és alkalmi táncosok, míg csak szólt a zene.

A megelevenedett Székelybál

Mert a zene szólt egész este. Szólt énekhangon, szólt furulyán, trombitán és dübörgött a dobon. A dallamok ismét összekötötték a fellépőket a közönséggel és egymással is. A zene mindenki számára fontos, hatással van művelőjére és hallgatójára is. Ahogy Kodály Zoltán mondta: „A zene mindenkié.”

Az óvoda auláját megtöltötték az érdeklődők

Pálné Onódi Judit

midio.hu

Fotó: dr. Varga Dániel felvételei

Címkék: 2023, civil szervezetek, Dió Óvoda, Diósdi Zenei Fesztivál