Augusztus 27-én a vajdasági Zentagunarason (Novo Orahovo – Új Diós) rendezték meg a „diós” nevű települések XII. nemzetközi találkozóját, amit a helyiek egybekötöttek az új kenyér hagyományos szentelésével.

Mint az ismert, Gál Lajos gyenesdiási polgármester kezdeményezésére jött létre az érintett önkormányzatok szervezésében a diós nevű települések találkozója. Az idei, immár XII. nemzetközi rendezvényen Gyenesdiás, Diósviszló, Dióskál, Diósförgepatony, Diósd, Diószeg, Diósjenő és a házigazda Zentagunaras képviseltette magát. A diósdi önkormányzat és a civil szervezetek képviseletében 56-an vettek részt a mostani rendezvényen.

Kisebb határátkelési nehézség után végül sikeresen megérkezett a diósdi delegáció erre a csodálatos településre, ahol több mint 100 lakos közreműködésével alakították ki a találkozó helyszínét a Művelődési Ház és Szabadidőközpont területén.

A program 8.30-kor indult az új kenyér szentelésével. A népviseletbe öltözött helyi lakosok és a küldöttségek együtt indultak a mintegy 500 méterre lévő templomba. A szentmisén megszentelték az új kenyeret, melyet a szertartás után a résztvevők meg is kóstolhattak.

Ugyancsak reggel kezdődött el a Kalmár Gábor Futball Emléktorna, valamint a főzőverseny. A delegációk leadták a „Diós sütemények versenyére” a magukkal hozott, finomabbnál-finomabb süteményeiket. Diósdról Somogyiné Eta, Váriné Kati, Vargáné Ica, Benes Jánosné, Benkőné Judit, Paszternákné Vera és Czövekné Kati nevezett. Nagy öröm volt a diósdiak számára, hogy „A legfinomabb sütemény” címet Benkő Judit Eszterházi tortája nyerte el.

A települések a sátruknál elhelyezték kiállítási anyagukat, melyet sok érdeklődő tekintett meg. Városunk bemutatásáról a Diósdi Hagyományőrző Klub és a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tagjai gondoskodtak, és természetesen itt is kínálták a tagok által készített süteményeket.

Művelődési házban megnyitották a kézműves vásárt, ahol a helyi kézművesek „Csipkerózsika” egyesülete és az iskolások által készített alkotásokat tekinthették meg a látogatók.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján a „diós” települések polgármesterei – köztük Spéth Géza, Diósd polgármestere – bemutatták városukat, községüket, majd köszöntötték a résztvevőket. Ezt követően a „Gastro Stand Up” nyilvános  főzőműsora következett, melyen több diósdit – Versitsné Gabika, Nagyné Babi – is közreműködésre kértek fel. A kulturális műsorban folyamatosan mutatkoztak be a települések – a Diósdi Fúvosok   hatalmas sikert arattak műsorukkal.

Ebédre töltött paprikával, vacsorára marhapörkölttel    kínálták a vendégeket, de a nap során volt lehetőségünk más jellegzetes ételt is megkóstolni, így a főzőverseny díjazott étkeit – pl. kecskesült, birkapörkölt, csevapcsicsa – is. Élveztük házigazdánk egész napos szeretetét, megnéztük a többi település sátrát, ismerkedtünk, ételeket, italaikat kóstoltunk, miközben barátságok szövődtek. Köszönjük a zentagunarasiaknak ezt a szép napot!

A polgármesterek záróbeszéde során tudtuk meg, hogy 2023 júliusában a szlovákiai Diósförgepatonyba gurul tovább a dió.

Szöveg és kép:

Tátrai Bori

midio.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: Diós települések találkozója, Új Diós, Zentagunaras