Almás pite novemberi estékre, az elmaradhatatlan havi szezonális zöldség- és gyümölcslistával

Almás pite novemberi estékre, az elmaradhatatlan havi szezonális zöldség- és gyümölcslistával

Egyre zordabb az idő odakint és ezzel egy időben egyre csökken a friss helyi gyümölcsök kínálata, de azért ne keseredjünk el! Még mindig akad elég finomság, amiből csodás illatos süteményeket készíthetünk a hűvös időben, ezzel melengetve testünket, lelkünket.

Íme egy gyors és egyszerű almás pite recept, amit akár hétköznap este is összedobhatunk:

A tészta hozzávalói:
40 dkg liszt
125 g kókuszolaj
110 g cukor
1/8-ad kávéskanál sütőpor (tudom ezt kicsit nehéz kimérni, jól jön hozzá a mérőpoharas készlet, abban vannak különböző kanál méretek)
5-7 evőkanál növényi tej (gyúrás közben látjuk majd, hogy mennyit vesz fel a tészta)
1 teáskanál vaníliás cukor

A töltelék hozzávalói:
2 kg alma (pucolatlanul)
10 dkg cukor
fűszerek: fahéj, szegfűszeg, vanília

Az elkészítése pedig tényleg gyors:
Először készítsük elő a tölteléket. Ehhez hámozzuk és reszeljük le az almát, nyomkodjuk ki a levét (nem kell minden cseppet kipréselni belőle), majd néhány percig pároljuk egy nagyobb serpenyőben, fazékban, bármiben, ami nekünk szimpatikus. Ha kicsit összeesett, mehetnek rá a fűszerek és már kész is. Most jól jön a hűvösebb idő, ha van lehetőségünk tegyük ki a párolt almát, hogy minél gyorsabban kihűljön. Míg az alma pihen és vár a sorára, addig készítsük el a tésztát. Az összes hozzávalót tegyük egy tálba és gyúrjuk össze. Ez tényleg pár perc alatt megvan. Ha még nagyon meleg az alma, a várakozás idejére tegyük letakarva hűtőbe a tésztát. Amikor majd elkezdjük összeállítani a sütit és túl keménynek találjuk a tésztát, csak várjunk vele pár percet és máris gyúrható lesz. Ha kihűlt az alma kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra és amíg bemelegszik, állítsuk össze a süteményt: osszuk a tésztát két részre és az egyik adagot nyújtsuk ki és helyezzük a tepsibe. Az első adag tésztán elterítjük a tölteléket, majd kinyújtjuk a tészta másik felét is és betakarjuk vele a tölteléket. A 200 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig süssük. Ha kihűlt, szeletelhetjük. Tegyük ki a hűvös estébe, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, mert nagyon nehéz lesz ellenállni neki, olyan csodás illat lengi majd be a lakást tőle.

Az elkészítés folyamatába nyugodtan vonjuk be a gyerekeket is! Nagyon élvezik a tésztagyúrást, az alma-lopkodást, és ha felügyelet mellett kevergethetik az almát párolás közben.

Most pedig nézzük a novemberi szezonális zöldségek és gyümölcsök listáját.

ZÖLDSÉGEK
bab
brokkoli
burgonya
cékla
cikória
endívia
édesburgonya
fejes káposzta
fejes saláta
fekete retek
fodros kel
hagyma
karalábé
karfiol
kelbimbó
kelkáposzta
kínai kel
lilakáposzta
madársaláta
mángold
pak-choi
pasztinák
póréhagyma
radiccio
ruccola
sárgarépa
sóska
spenót
sütőtök
zeller

GYÜMÖLCSÖK
alma
birsalma
körte
naspolya

Szeretettel ölellek Benneteket!
Németh Gabi

A recept forrása: ZöldElla vegán életmód blogja

Fotók: Unsplash, Pixabay