Életének 71. évében eltávozott közülünk Karinthy Márton, az egyik legnépszerűbb magyar író, Karinthy Frigyes unokája, valamint a szintén író Karinthy Ferenc fia. Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy lánya, Karinthy Vera és két közeli munkatársa viszi tovább a színházat, amely „ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat”. A Kossuth-díjas színigazgatóval, színházrendezővel, íróval, a Karinthy Színház és elődje, a Hököm Színpad alapító igazgatójával 10 évvel ezelőtt készített interjút a Diósdi Krónika számára Varga Gyöngyi; az írás a havilap 2009. novemberi számában jelent meg.

Színház Budán, Karinthy szellemiségében

Beszélgetés Karinthy Mártonnal, a Karinthy Színház igazgatójával

„Én vagyok az, Karinthy Frigyes a hatodik béből, hát persze, micsoda álom volt az. Szóval a kávéházban ültem, és úgy volt, hogy tényleg egy író lettem, ami lenni akartam. Az esős ablaküveghez szorítottam a fejem, és erősen elhatároztam, hogy most felébredek, és egészen más szemmel nézem azt az igazi életemet, a középiskolában. Figyelni fogom benne mindazt, ami benne kedély és humor és emlék és szép fiatalság…”

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

– Bizonyára számtalanszor feltették már önnek a kérdést, mit jelent a család irodalmi hagyománya, és a saját színháza?

– Megalakulásunk idején egyfelvonásos színházat akartam csinálni. A legmakacsabb programom azonban már a legelején is megfogalmazódott: színvonalasan szórakoztató, a magyar vígjátékhagyomány ápolását maga elé tűző, a Karinthy- szellemiséget sem elhanyagoló teátrumot képzeltem el magamnak. Sok évig bolyongtunk a város különböző pontjain, amíg állandó helyiségre leltünk. Arról álmodoztunk, hogy kultúrát és művészetet teremtünk, méghozzá saját erőből, a romok tetején.

– A Bartók Béla úton, az egykori Haladás mozi helyén áll Buda egyetlen állandó színháza, ráadásul az első magánszínház. Az idő önt igazolja, de 1982-ben nem volt ez túl kockázatos vállalkozás?

– Még az átépítés alatt történt, hogy a színház melletti csöppnyi papírkereskedés kedves tulajdonosa kilépett boltja ajtaján és hosszan nézte, amint magányosan és tétován álldogálok a sarkon, fürkészve a forgalmat és az építkezés zűrzavarát. Hozzám lépett és aggódva megkérdezte: „Nagyon tisztelem az elszántságát, de ön szerint ki fog ide színházba jönni?” „Épp ezen töprengek én is”, válaszoltam. A 25. jubileum előtt az üzletében vásároltam valamit. Cinkosan rám kacsintott: „Könnyű magának, Karinthy úr! Jó helyen van a színháza.”

– Bizonyára nehéz lenne felsorolni az elmúlt 27 év elõadásait, mégis arra kérem, legalább egyet emeljen ki közülük.

– A Tanár úr kérem az a mű, melyet nem biztos hogy mindenki olvasott, de aligha van olyan, aki nem tudja, honnan erednek a „magyarázom a bizonyítványom”, a „Tanár úr, kérem, én készültem” vagy az „inkább vegyünk egy csonka gúlát” mondások. Szakonyi Károly írta a darabot Karinthy Frigyes műveiből, az ő dramaturgiai ötlete volt, hogy a keret egy érettségi-találkozó legyen. Felnőttek emlékeznek vissza a saját diákéveikre. Magyartanárok, osztályfőnökök szívesen hozzák tanítványaikat erre az előadásra.

– Mit tudna ajánlani még a diákok számára?

– Színház-pedagógiai programunk keretében szerepel A tavasz ébredése című megrázó kamaszelőadás, melyet Vidovszky György rendezett. Azoknak a csoportoknak, akik igénylik, az előadáshoz kapcsolódó beavató drámapedagógiai foglalkozást tartunk. Moliére: Tudós nők című művét Kéri Kitty rendezte. A fergeteges vígjátékot október óta láthatja közönségünk. A Büszkeség és balítélet című romantikus vígjáték bemutatója pedig november végén lesz.

– Idén először bérleteket is lehet vásárolni a színházban.

– Négyféle bérletet adtunk ki: bemutatót, nyugdíjast, repertoárt és ifjúságit. Az első széria már elfogyott, a második még kapható.

– Hamarosan itt az év vége. Milyen darabbal búcsúztatják az óévet?

– Renee Taylor és Joseph Bologna amerikai szerzőpáros A Bermuda-háromszög botrány című sikervígjátéka lesz műsoron szilveszterkor, Koltai Róbert, Esztergályos Cecília és Voith Ági játsszák a remek főszerepeket. Nyilván nem tud mindenki eljönni hozzánk a Diósdi Krónika olvasói közül az év utolsó napján, őket az egész évadban várom a színházunkban Budán, a Bartók Béla u. 130.-ban. Jó szórakozást kívánok munkatársaim nevében is!

Varga Gyöngyi

“Büszkék vagyunk, hogy abban az iskolában dolgozhatunk, ahol Karinthy Márton töltötte gyermekéveit. A köbölös diákokat, tanárokat mindig tárt karokkal várta színházában, mindig volt hozzánk néhány kedves mondata, vicces története. Mi hétfőn ott leszünk a gyerekekkel, méltó módon igyekszünk búcsúzni: a Tanár úr kérem című előadás ezúttal csak nekünk szól.” Fotó és szöveg: Varga Gyöngyi (2019.11.09.)

Karinthy Márton az Újbudai Ádám Jenő Általános iskola diákja volt

Címlapkép: A Tanár úr kérem egyik jelenete (jegy.hu). Illusztrációk: nlc.hu, 11.kerulet.ittlakunk.hu

Címkék: Búcsú, Karinthy Márton, Kultúra, színház