Európai uniós forrásokból, négymilliárd forint keretösszeggel hirdettek pályázatot a Pest megyei önkormányzatoknak tavaly ősszel kerékpárutak létesítésére, felújítására. 

Budakeszin a legmagasabb elérhető pályázati összeget nyerte el az önkormányzat, az igényelhető támogatási összeg településenként 20–200 millió forint volt. A Budakeszi Hírmondó így ír a sikeres pályázatról:

“Minden fiatal és idős, természetet és sportot kedvelő polgár örömére épülhet meg tehát a kerékpárút, mely nem csupán városunk lakóinak, hanem a környéken bicikliző természetkedvelőknek is jó hír. A távlati cél pedig a kerékpározás, mint környezetbarát, fenntartható közlekedési mód ösztönzése a lakosság körében. Budakeszi Város Önkormányzata a Farkashegyi repülőtér kerékpárúton történő elérésére 2018-ban pályázott, melyhez 200 millió Ft támogatást igényelt 11 millió Ft önrész biztosítása mellett. A pályázat sikeres elbírálása tehát a város minden lakójának közös öröme. A fejlesztés keretében a Patak utca és a Farkashegyi repülőtér között épül az új kerékpárút közel 2 km hosszan és 2,5 méter szélességben, mely elhelyezkedéséből adódóan a teljes lakosság igényeit kiszolgálja majd. A tervezett kerékpárút közvetlenül 30-40 vállalkozást is érint, ez ugyancsak rendkívül inspiráló és pozitív hír.

A kerékpárút a Kert utca – Domb utca csomópontjától a régi szennyvíztelepet megkerülve a Budaörsi úttal párhuzamosan épül, nem az új szennyvíztelephez vezető úttal párhuzamos. Ennek a projektnek a része a patakot átívelő kerékpáros híd építése is. A 200 millió Ft a megpályázható maximális összeg volt. Tervezői költségbecslés határozta meg, hogy milyen hosszú és milyen műszaki paramétereknek megfelelő kerékpárút épülhet meg ebből az összegből. Ennek alapján pályázott az önkormányzat a 2 km hosszú, 2,5 méter széles, jó minőségű kerékpárútra. A pályázatból megépülő útszakasz az első üteme annak a kerékpárútnak, amely a Budapestről a Balatonhoz vezető bicikliúthoz csatlakozik.”

A Pest megyei fejlesztési program keretében kiírt pályázat célja a megyei települési önkormányzatok területén a helyi hivatásforgalmi, közlekedési célú kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének, illetve a települések kerékpárosbarát fejlesztéseinek támogatása, a megye kerékpáros közlekedési infrastruktúrájának bővítése, a meglévő kerékpárút-hálózatokhoz való csatlakozás biztosítása és a már meglévő elemek hálózatba szervezése volt – írja az MTI.

A megemelt keretből 29 Pest megyei település összesen mintegy 4,2 milliárd forint értékben fejlesztheti kerékpáros infrastruktúráját annak érdekében, hogy javuljon a közlekedésbiztonság és a településközi, illetve a településeken belüli kerékpárút-hálózat, és ezen keresztül a térség versenyképessége. A távlati cél a kerékpározás, mint környezetbarát, fenntartható közlekedési mód ösztönzése a lakosság körében. A kiírás révén megvalósuló fejlesztések a közlekedésbiztonság javítása mellett hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez, a közúti forgalom okozta károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez. A fejlesztések révén kiegészítő tevékenységként zöldterület-építési, átalakítási munkák is megvalósulnak, amelyek az esztétikus környezeti állapot megteremtése mellett hozzájárulnak a levegőminőség javításához is – emelte ki Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek küldött tájékoztatójában.

Információink szerint Diósd önkormányzata nem indult a pályázaton.

midio.hu

Forrás: MTI, Budakeszi Hírmondó

Fotók: pixabay.com

(Képeink illusztrációk!)

Címkék: bicikliút, Budakeszi, kerékpárút, pályázat