Idén Diósförgepatonyban (Szlovákia) rendezték meg július 8-án a „Diós….”  nevű települések Kárpát-medencei nemzetközi találkozóját, melyen Gyenesdiás, Bihardiószeg, Diósviszló, Diósjenő , Dióskál, Diószeg, Diósförgepatony, Diósd és Zentagunaras delegációi vettek részt.

Diósd Város Önkormányzatának támogatásával településünk több civil szervezete képviselte magát a szlovákiai rendezvényen, köztük a Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület. A német hagyományőrzők ez évben sváb káposztás nudlipörkölttel lepték meg a résztvevőket; a kuktákat Morácz András vezette. Az előkészületeket itthon, Diósdon, a Mihalek-pincében kezdték Mihalek Gyula, a Tájház eszközei, valamint számos lelkes klubtag segítségével. Az egyesület amatőr táncosai, a Diósder Schwabische Tanzgruppe tagjai is lelkesen gyakorolták a Stern polkát tánctanáruk, Nemecsek Levente irányításával.

A Diósdi Hagyományőrző Klub tagjai egy szép kiállítással rukkoltak elő Diósförgepatonyban a diósdi pavilonnál, plusz saját készítésű diós süteménnyel kínálták a látogatókat.

A rendezvény a „Diós…” települések polgármestereinek köszöntőjével vette kezdetét. Városunk lakóinak üdvözletét Spéth Géza polgármester adta át. Majd kezdetét vette a sokszínű műsor; Diósd képviseletében a német nemzetiségi tánccsoport és a Fricska zenekar mutatkozott be.

A színvonalas kulturális bemutatót közös éneklés zárta, majd a résztvevő települések polgármesterei mondtak záróbeszédet. Ezt követően a találkozó emlékére egy diófacsemetét ültettek el. Végezetül bejelentették: jövőre Bihardiószegre (Románia) „gurul a dió”, vagyis ott rendezik a 2024-es találkozót.

A diósdi résztvevők egy élménydús nap után tértek haza: új partnertelepüléseket és azok képviselőit ismerték meg, megkóstolták főztjüket, megnézték műsorukat, ellátogattak a Malkia állatkertbe, a Haditechnikai Múzeumba, a szlovákiai autó-motor versenypályára.

Külön pavilont állított minden résztvevő település

A Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület tagjai a találkozón

A Diósdi Hagyományőrző Klub kiállítással készült

Diósdi táncosok a színpadon

Készül a sváb káposztás nudlipörkölt

Nagy sikert aratott a Fricska zenekar

 

Tátrai Bori

midio.hu

 

Fotó: Bogó László, Morácz Petra és a szerző felvételei

Címkék: diós települések, Diósförgepatony, nemzetközi, Szlovákia, találkozó