A Magyar Védőnők Egyesülete által alapított Év Védőnője Díjat minden évben munkájuk elismeréseként olyan védőnőknek adományozzák, akiket a családok, a kollégák, a diákok, a munkáltatók, a szakfelügyelet és a szakmai zsűri tagjai is érdemesnek tartanak az elismerésre. Idén egy diósdi védőnő, Czifra Gyöngyi is a jelöltek között szerepel.

„Szülésem után nem csupán a gyermekemet látta el gondosan, hanem az én leleteimet is átnézte. Kiderült, hogy azonnal vasat kell pótolnom, illetve, hogy mulasztott az orvosom, nem írta ki a szükséges injekciót a trombózis elkerülésére. Négyhónapos korában észrevette a kislányom hipotóniáját, amit azonnal Dévény-tornásszal kezdtünk kezelni. Örökké hálás leszek neki, hiszen így elkerülhetjük az esetleges későbbi tanulási, beszéd- és gerincproblèmákat” – mesél egy diósdi anyuka védőnőjéről, Czifra Gyöngyiről. Hajnalka így folytatja:

„Bármikor fordulhatok hozzá kérdésekkel, mindig körültekintő és alapos. Valódi segítség ő a családoknak. Évek óta több körzetet lát el lelkiismeretesen, sosem fásult, pedig biztosan túlterhelt. Ilyen egy igazán hivatásának élő személy, minden tiszteletem az övé.”

A négygyermekes Czifra Gyöngyi 2014 óta dolgozik Diósdon. Úgy tudja, többen is jelölték az idei Év Védőnője Díjra, de hogy pontosan kik, ez rejtély számára. Nagyon hálás a jelölésért: „Köszönöm a bizalmukat, nagy kincs számomra!”

Gyöngyit már korábban is jelölték elismerésre védnőnői munkája kapcsán, 2011-ben a segítő foglalkozású nőket díjazó Aranyanyu Díj döntőse volt. Ekkor Tárnokon volt helyettesítő védnőnő, és épp ebben az időben várta negyedik gyermekét.

Gyöngyit egészségügyi szakdolgozó kategóriában javasolta egy tárnoki anyuka az Aranyanyu Díjra, a díj alapításának évében. „Fehér autóját már messziről megismerik a szülők, és a már felcseperedett gyerekek is” – sok család életét segítette Tárnokon a lelkes, fiatal védnőnő.

Diósdra negyedik gyermeke születése után került, a következő évek pedig nem csak örömet tartogattak. A négygyermekes, csupaszív Gyöngyi elvált; egyedülálló anyuka lett. Életének ebben a nehéz időszakában veszítette el édesapját is, mindeközben pedig iskolába járt, a mesterdiplomáért tanult.

„Nem tudom, hogyan éltem túl, valószínűleg fentről kaphattam segítséget.”

Czifra Gyöngyi védőnő

Magánéleti nehézségei ellenére ezekben az években is végig a diósdi családok, kismamák és gyerekek mellett állt, hivatástudata változatlan maradt. Ugyanolyan lelkiismeretesen foglalkozott az első gyermekét várókkal és a többgyermekes édesanyákkal. „Nagyon sokat köszönhetek neki, mindkét gyermekemnél rengeteget segített”, „Nagyon megérdemelné a díjat” – mióta a diósdi anyukák tudomást szereztek a jelölésről, közösségi oldalon lévő csoportjukban is drukkolnak Gyöngyinek, hogy ő nyerje el az elismerést.

Négy gyermeke közül a legidősebb 21 éves, már kirepült a családi fészekből. Gyöngyi a három kisebbel (8, 13 és 15 évesek) Érden él, családi házuk fenntartása és csinosítása teljes egészében az ő feladata védőnői munkája mellett. Hivatására nézve sok terve van, szeretne például gyermekvállalásra felkészítő tanfolyamot indítani Diósdon. Szívügye a szoptatás, ebből írta a szakdolgozatát is.

„Valahogyan rendet kellene tenni ebben a zűrzavarban. Szeretnék segíteni az édesanyáknak, hogy elég jó szülőknek érezhessék magukat.”

Diósdon évek óta nagyon sok kisbaba születik, így Gyöngyi segítségére valóban nagy szükség van. Jelenleg pontosan 433 család tartozik hozzá, értük dolgozik nap mint nap.

Sz. K. N.

midio.hu

Az Év Védőnője Díj jelöltjeire május 1-jéig lehet szavazni, akár mindennap leadhatjuk a voksunkat:

SZAVAZNI IDE KATTINTVA LEHET!

 

 

 

Címkék: Család, Czifra Gyöngyi, Év Védőnője Díj, Gyerekek, Szoptatás, Szülés, védőnő