Diósd német testvérvárosa, Alsbach–Hähnlein polgárai is csatlakoztak a Németország számos települését érintő tiltakozáshullámhoz, melynek célja a jobboldali szélsőségesség elutasítása és a demokrácia mellett való határozott kiállás.

A tüntetéseket jórészt az váltotta ki, hogy a Correctiv nevű portál beszámolt egy Potsdamban tavaly novemberben tartott találkozóról, melyen AfD-s és a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz tartozó politikusok is megjelentek; a résztvevők egyebek között az úgynevezett visszavándorlással, vagyis a bevándorlók és a kisebbségek, köztük a német állampolgársággal is rendelkezők kiutasításával foglalkoztak.

A találkozó és annak témája Németország-szerte felháborodást keltett. „A jobboldali szélsőségesek támadják a demokráciánkat” – hangsúlyozta Olaf Scholz kancellár. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter azt mondta, a potsdami találkozó a náci wannsee-i konferencia emlékét idézheti fel. A novemberi találkozót ugyanis a náci vezetőknek a „zsidókérdés végső megoldásáról” 1942. január 20-én Wannsee berlini városrészben megrendezett tanácskozása egykori helyszínétől alig tíz kilométerre tartották meg. Faeser szerint „az olyan ártalmatlannak tűnő kifejezések mögött, mint a »visszavándorlás«, felsejlik az emberek etnikai származása vagy politikai nézetei miatti tömeges kiutasításnak és deportálásnak a gondolata”.

Tiltakozások voltak Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban, Nürnbergben és más városokban is. Frankfurtban a rendőrség közlése szerint mintegy 35 ezren tüntettek békésen.

Diósd német partnertelepülésén, a Hessen tartománybeli Alsbach–Hähnleiban a községi parlament frakcióinak felhívására, az evangélikus egyházközség támogatásával március 1-jén délután mintegy 300-an gyűltek össze a hähnleini Piactéren, hogy egyértelműen elutasítsák a jobboldali szélsőségességet.

A tiltakozó gyűlésen számos felszólalás hangzott el. Mások mellett beszédet mondott Heike Hofmann államminiszter, Sebastian Bubenzer polgármester, Julia Fricke és Hannah Woernle lelkipásztor.

A résztvevők kinyilvánították: nemet mondanak a gyűlöletre, az agresszióra és a jobboldali szélsőségességre, és egyértelműen elkötelezettek a demokrácia, a jogállamiság és az emberi méltóság iránt.

midio.hu

Forrás: infostart.hu, alsbach–haehlein.de

Fotó: Facebook

Címkék: Alsbach-Hähnlein, demokrácia, tolarencia, tüntetés