Az 1848–49-es forradalom résztvevői a szabadságért, függetlenségért harcoltak. Rendkívüli időket élünk ma is, 173 évvel a reformkori események után: egy gyilkos világjárvánnyal szemben folytatunk küzdelmet.

„Ma reggel a szokásos fél hatos ébredés, ez egy különleges nap lenne, a szülinapom! Ébredés után azonnal listákat ellenőrzök, mindenkit regisztráltam-e az elektronikus rendszerben, akit oltottunk. Jövő hétre lehet, hogy kapunk orosz vakcinát, már nézem is a 60 felettiek listáját, hogy kit lehet majd értesíteni. A rendelőben mindenki az oltásokkal foglalkozik hetek óta, hajnaltól éjfélig; telefonálás, adminisztrálás, vizsgálat után oltás, majd ismét adminisztrálás, mert az elektronikus térbe kell felhelyezni az oltás tényét. Közben telefonok tömkelege: lázas vagyok, köhögök, mikor kerülök sorra, hányadik vagyok a listán…”

Mint Varga doktor posztjában írja a Diósd  Egészséház Facebook-oldalán, a folyamatos pörgésben, telefonálás mellett bizony sokszor elvesztik a fonalat. Arra kérik a diósdi orvosok a betegeket, az oltási listával kapcsolatban  – Hányadik vagyok a névsorban? Mikor kerülök sorra? – ne hívják őket, ugyanis a listát nem ők állítják össze, azokat a kormányhivataltól kapják. Ugyancsak nincsenek előzetes információik a vakcina fajtájáról, egy vagy két nappal az oltás előtt kapják meg, milyen oltóanyag érkezik és hány személyt tudnak oltani. Ezután kezdenek, általában este, munka után telefonálni.

Varga doktor március 12-éig 350 személy „oltakozásában” működött közre, 10 százalékuk már a 2. vakcinán is túl van. A háziorvos posztjában megköszöni az oltásra érkezők fegyelmezettségét és segítőkészségét, valamint mindazoknak a türelmét, akik még nem kerültek sorra, és megértéssel várakoznak.

A háziorvosi munka csapatmunka, különösen igaz ez a megállapítás a mostani rendkívüli helyzetben. Valamennyi „csapattag” összehangolt, megfeszített és áldozatos együttműködése szükséges ahhoz, hogy eleget tudjanak tenni a rájuk váró hatalmas feladatnak – Varga doktor hálásan köszöni a Diósd Egészségház minden dolgozójának lelkiismeretes, kitartó munkáját. Közvetlen segítője a napi munkában felesége, aki egyúttal az asszisztensnője is, de ugyanígy számíthat nyugdíjas munkatársai segítő, nagyon hasznos közreműködésére is. Időlegesen „külső erők” is erősítik a praxist, Varga doktor lányai is besegítenek szabadidejükben a napi adminisztráció végzésébe.

„Jelenleg a járvány még emelkedő tendenciát mutat! Reméljük, az eddig már beadott oltások segítenek a megfékezésben! Együtt Önökkel a vírusmentes jövőért!” – fejeződik be az Egészségház Facebook-oldalán dr. Varga Dániel bejegyzése.

Rendkívüli időket élünk, egy gyilkos világjárvánnyal szemben folytatunk küzdelmet. Így gondolhatta ezt az a hozzászóló, aki így fejezte be a Varga doktornak szánt születésnapi jókívánságát: „Meglátod, ez a születésnap különlegesen számon lesz tartva…”

K. Z. 

midio.hu

Fotók: Diósd Egészségház Facebook-oldala

(A fotók és szöveg közlése dr. Varga Dániel hozzájárulásával történt.)

 

Címkék: Dióas Egészségház, Dr. Varga Dániel, oltakozás, világjárvány