A mostani egy kicsit rendhagyó „szezonális” cikk, mivel most nem egy, hanem három hónap során fellelhető hazai zöldségeket és gyümölcsöket vesszük sorra. A téli időszak alatt körülbelül ugyanolyan a választék vár bennünket a zöldségesnél decembertől februárig.

Nézzük is meg, hogy mikből válogathatunk:

ZÖLDSÉGEK
bab
brokkoli
burgonya
cékla
fejes káposzta
fekete retek
fodros kel
hagyma
karalábé
karfiol
kelbimbó
kelkáposzta
kínai kel
madársaláta
pasztinák
petrezselyem
póréhagyma
sárgarépa
sütőtök
tök
zeller


GYÜMÖLCSÖK
alma
birsalma
körte
naspolya

dió
mandula

A listán kívül szokásomhoz híven hoztam néhány ötletet is, hogy segítségükkel változatossá tegyük étkezésünket.

Az első egy nagyon egyszerű recept, alapja a sütőtök. A legtöbben a sütőtököt csak összevágják és megsütik a sütőben. De a sütőtök isteni köret is lehet, ha fűszeresen készítjük el. Ehhez nem kell mást tenni, csak a megpucolt (sokan szeretik a sütőtök megsült héját, ebben az esetben persze nem kell pucolni, csak jó alaposan megmosni) és nagyobb darabokra vágott sütőtököt meglocsoljuk olajjal (ehhez ajánlom a magas füstpontú olajok használatát pl. avokádóolajat, szőlőmagolajat) majd jó alaposan sózzuk, borsozzuk, nagyobb darabokra vágott, akár egész gerezdekben hagyott fokhagymákat dobunk rá, végül meghintjük rozmaringgal, illetve a szerencsésebbek friss rozmaringágat is vághatnak rá, hiszen a rozmaring évelő növény és még ilyenkor is ott pompázhat a kertben.

Ezután már nincs más dolgunk, mint pontosan úgy megsütni, ahogyan egyébként is szoktuk. Ha valaki nem szereti a sütőtököt édesen, próbálja ki így, fűszeresen, hátha eggyel több zöldség kerülhet így az asztalra.

És hogy a tök belseje se kerüljön a szemetesbe, vagy legalábbis ne azonnal, íme egy felhasználási javaslat: a vegán „húsleves”.

Igen, ez így kicsit furcsán hangzik, de nem tudok jobb jelzőt, ugyanis az egyszerű zöldségleves kifejezés nem fedi a valóságot, ha erről a levesről van szó. Ez a leves megszólalásig hasonlít a valódi húslevesre, mégsem látott soha állati eredetű összetevőt. És hogy hogyan is készül? Már mondom is.

Adott a fent említett sütőtök belseje, amit kiszedtünk. Ez a rész magokból és fura, szálszerű részekből áll. Nos, ez képezi levesünk alapját. Az egész kikapart tökbelsőt feltesszük főni sok vízzel, mintha csak a húsleveshez tennénk fel a húst. Hogy a végén egy áttetsző, aranysárga levest kapjunk érdemes ezt a magos-tökös részt a drogériákban kapható papír teafilterekbe kanalazva helyezni a fazékba, így a végén egy mozdulattal eltávolíthatók és nem kell külön leszűrni a levest.
Tehát feltettük a tökbelsőt főni. Ezután már minden lépés megegyezik a hagyományos húsleves főzésével: beletesszük a zöldségeket, mindenki ízlése szerint, azaz sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, burgonyát, hagymát, kelkáposztalevelet, és így tovább. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget, amit szeretnénk. A következő lépés a fűszerezés, ami sóból, borsból, petrezselyemzöldből, esetleg sáfrányból áll. Majd lefedjük a fazekunkat, és kis lángon, éppen csak bugyborékolva készre főzzük. Mikor elkészült, csak kidobjuk belőle a teafiltereket és már találhatjuk is cérnametélttel, kiskocka tésztával, csigatésztával, vagy ízlésünk szerint bármi mással.

 

Most, hogy három hónapot foglaltam össze a szezonális sorozatunkban, stílszerűen álljon itt még egy – érzésem szerint sok háztartásban mellőzött – zöldség felhasználására szolgáló ötlet.

Jöjjön a fekete retek.

A fekete retek fogyasztása ugyanis elképesztően egészséges: jelentős mennyiségű A-, B-, C-, és E-vitamin mellett kálcium, vas, magnézium, foszfor, cink, mangán, kén, szelén és egyéb nyomelemek is találhatók benne. Erősíti a májat, sőt a népgyógyászatban azt tartják róla, hogy a leve képes elmorzsolni az epekövet. Jótékony hatása van a pajzsmirigyre, méregtelenítő és torokfájás, köhögés esetén is hatásos.
Ilyenkor télen, a köhögős-torokfájós időszakban készíthetünk belőle orvosságot, az alábbiak szerint.
Vegyünk egy nagyobbacska retket, majd vágjuk le a tetejét, kaparjuk ki a belsejét, és az üregbe kanalazzunk mézet. Ne töltsük tele, mert a retek majd levet enged, és ha túl sok a méz, akkor kifolyik. A levágott retektetőt helyezzük vissza, mint egy fedőt. Ezt követően tegyük a retket egy éjszakára hűtőbe. Másnap, a retekben lévő mézes levet öntsük át egy jól zárható kis üvegbe, és így tároljuk tovább. Köhögés, torokfájás esetén kanalazzunk belőle bátran, segíteni fog! Ráadásul semmilyen mellékhatása nincs.

Végül pedig álljon itt egy rövid magyarázat – a fentebb említett – füstpontról. Az olajoknak a füstpontja az a hőmérséklet, amire ha felhevítjük őket, szó szerint elkezdenek füstölni. Az olajok hevítésénél káros anyagok keletkezhetnek ezért fontos, hogy magas füstpontú olajat használjunk, hogy csökkentsük ezen káros anyagok szervezetbe jutásának kockázatát.

Folytatjuk márciusban!

Szeretettel ölellek Benneteket!
Németh Gabi

Gabi szezonális zöldség- és gyümölcslitát tartalmazó cikkei a Családi fészek menüpont Gyerekekkel (is) jó rovatában találhatók.

Fotók: Pixabay