Pest Megye Közgyűlése 1999-ben határozott úgy, hogy december 4-ét – Pest-Pilis-Solt vármegye 1659. december 4-én történt alapítása emlékére – Megyenappá nyilvánítja.  Hagyományosan a megyenapi rendezvényen adják át a közgyűlés által odaítélt díjakat. Az idén a járvány elleni védekezés nem tette lehetővé a Megyenap megrendezését, így a díjazottak később vehetik át személyesen a kitüntetéseket. Térségünk is érintett ez elismerésekben: ez évben egy művészeti csoport, két szakember és egy vállalkozást került a legjobbak közé a környékünkről.

Az Év Tűzoltója Díj elismerésben részesült Rózsa Gábor tűzoltó alezredes.

Rózsa Gábor 1995-ben kezdte beosztott tűzoltó szakaszvezetőként Érd Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnokságán, később megbízott technikai előadóként majd kiképzési kiemelt főelőadóként folytatta munkáját. A szakmai alapképzés elvégzése után diplomát szerzett a Pécsi Tudomány Egyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar, Műszaki szakoktatói szakán, tűzvédelmi szakirányon. 2009-ben rendészeti szakvizsgát tett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Oktatási Főigazgatóság Rendészeti és Bűnmegelőzési Intézetben, közigazgatási és integrált rendészeti vezetési ismeretek, valamint tűzvédelmi igazgatás vizsgatárgyakból. Rózsa Gábor tűzoltó alezredes 2020-tól az Érdi Katasztrófavédelem Kirendeltségének vezetője.

A Közép-magyarországi Folklórszövetség Pest Megye Népművészetéért díjat adományozott a Forrás Néptáncegyüttes részére.

A Csokonai-díjas Forrás Néptáncegyüttes Pest megye legnagyobb létszámú és legeredményesebb néptáncegyüttese, amely 1984-ben Érden alakult, majd 1985 őszétől Százhalombattán működik. Működésének jelentősége, hogy egy iparvárosban sikerült meghonosítani a népművészetet. Az együttes országosan elismert, és legjelentősebb műhelyek egyike. Ebben az évben ünnepli fennállásának 35. évfordulóját. Az elmúlt 35 év számtalan hazai és nemzetközi sikert eredményezett: kilenc kiváló minősítés, a Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, a Szekszárdi Országos Néptáncfesztivál nagydíja, közel 60 országban tett nagy sikerű turnék teszik teljessé a Forrás működését. Az együttes szervezi Európa legnagyobb nemzetközi néptáncfesztiválját, a Summerfestet. Az utánpótlást biztosító Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti iskola szintén az ország élmezőnyéhez tartozik.

A Közép-magyarországi Folklórszövetség ugyancsak Pest Megye Népművészetéért díjat adományozott Sikentáncz Szilveszter néptáncpedagógus részére.

A siófoki Balaton Táncegyüttes kis táncosa nagy utat járt be, ameddig az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke lett. Siófokról az út Budapestre vezetett, a Magyar Állami Népi Együttesbe. Ezzel egy időben a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttesnél tette meg első lépéseit a néptáncpedagógus pályán. Hosszabb szünet után 2009-ben tért vissza Százhalombattára, ahol először tánckarvezető, majd társ-művészeti vezető lett. Ezzel párhuzamosan a rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes művészeti vezetője is volt. A Forrás Néptáncegyüttes egyik legsikeresebb időszaka kötődik hozzá. Bekapcsolódott a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál megszervezésébe és lebonyolításába is. Rákospalotán megyei és régiós tánctalálkozókat szervezett. Mindezekkel jelentősen hozzájárult Pest megye népművészetének gazdagításához. Örökös Aranysarkanytyús szóló táncos, és immár a Pest Megye Népművészetért díj birtokosa.

Az Év Iparosa Díj elismerésben részesült az Ostorházi Kft.

Az Ostorházi Kft-t családi vállalkozásként 1991-ben alapították az Ostorházi testvérek. Kezdetben klasszikus építőipari szolgáltatásokkal foglalkoztak, majd a hangsúly a korrózióvédelemre és a felületképzésre helyeződött. A tulajdonosok egy tartály technikával foglalkozó németországi cégnél szereztek tapasztalatot, majd 2013-ban elkészült a százhalombattai Bevonattechnika Centrum. A cég legmodernebb technológiák alkalmazásával meghatározó bevonat-technikai vállalattá vált. Igényes szakmai tevékenységükkel; lelkiismeretes, korrekt szakemberek és korszerű technológiák alkalmazásával; folyamatos továbbképzéssel biztosítják, hogy a munkák mindenkor megfeleljenek a magas piaci elvárásoknak. Mindig arra törekszenek, hogy partnereiket, üzletfeleiket az európai normáknak megfelelően jó minőségben, azok legnagyobb megelégedésére szolgálják ki. A cég életében kulcsfontosságú a környezetvédelem, aktív lépéseket tesznek annak megóvása érdekében. A cégnek Százhalombattán és Érden van üzeme, telephelye, míg a tulajdonosok Diósdon élnek.

A megyenapi díjazottak teljes névsora itt olvasható.

midio.hu

Forrás: pestmegye.hu

Címkék: megyei díjak, Megyenap, Ostorházi Kft.