A vitiligo egy bőrbetegség, ami az emberek körülbelül 1%-át érinti. Nem lehet gyógyítani, sem megelőzni, nem fertőző. Egyszerűen csak foltos a bőr.

A vitiligo egy pigmenthiány (festékhiány) okozta bőrbetegség, amely a bőr kifehéredését okozza a test egyes területein. Az érintetteknél általában 10-30 éves kor között jelennek meg az első tünetek. Sokak életét keseríti meg, de nem azért mert fáj, hanem azért, mert az emberek, főleg a gyerekek, csúfolják társaikat, undorodva” nézegetik a foltokat, vagy elhúzzák a kezüket, amikor majdnem hozzáér a tiéd az övékéhez. Huszonhárom évesen lettem vitiligós, amikor már megtaláltam a nagy Őt, amikor az életem és személyiségem majdnem teljesen kialakult, és épp ezért nekem semmi lelki traumát nem okozott. Ha láttam néha, hogy megbámulnak miatta, csak lazán odavetettem, hogy: semmi vész, nem fáj, nem fertőz, csak szép színes vagyok, mint egy boci”!

Vitiligo a kézen (A szerző fotója)

A humor is segít az elfogadásban. Meg véleményem szerint az, ha érzékenyítjük a gyerekeket, hogy nem csak a tökéletesen makulátlan test az elfogadható. Ennek nagyon szép módja az, ha nemcsak tökéletes testű babákat veszünk a lányainknak, hanem olyanokat is, akiknek van egy kis hibájuk.

Most a Barbie rukkolt elő pár fenomenális babával, akiket vitiligos bőrrel alkottak meg. Képzeljük csak el, amikor egy kislány (vagy kisfiú) észreveszi az oviban, hogy egy társának vitiligos a bőre, nem azt fogja mondani, hogy pfuj, hogy nézel ki?! Ne érj hozzám…”, hanem azt, hogy De jó, nekem is van ilyen babám otthon, játszol velem?”. De szép is lenne!

Vegyetek vitiligós vagy szeplős (na ezért már jóval többet csúfoltak gyerekkoromban, még gimiben is!), vagy bármi más tökéletlen testű babát! Sokat tesztek azért, hogy gyermeketek elfogadóbb gyerekké, majd empatikus felnőtté váljon.

Domokosné Császár Marica

midio.hu

Borítókép: Barbie-kollekció vitiligos babákból

Fotó: Széles Adrienn/FB

 

 

 

 

Címkék: Barbie, elfogadás, Empátia, érzékenyítés, vitiligo