A koronavírus-járvány kapcsán a diósdi Egészségház egyik háziorvosa, dr. Nagy Szabolcs válaszolt a kérdéseinkre. Diósdon élő betegnél tudomása szerint nem merült fel a koronavírus-fertőzés gyanúja.  Nagy doktor tájékoztatását pontokba szedtük.

  • A rendelést felkeresők száma a korábbiakhoz képest némileg csökkent.
  • A megkeresések inkább információszerzés céljából történtek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ esetdefiníciója alapján koronavírus-fertőzés gyanúja nem merült fel.
  • A megelőzéssel kapcsolatban minden lehetséges fórumon felhívják a lakosság figyelmét, hogy amennyiben a fenti esetdefiníció alapján a koronavírus-fertőzés gyanúja felmerül, telefonon jelentkezzen és ne jöjjön be a rendelőbe.
  • Kihelyeztek kézfertőtlenítőket a várókba és a WC-be, illetve korlátozott számban rendelkeznek maszkokkal az egészségügyi személyzet védelme érdekében.
  • Nagyon időszerű és jó döntés az e-receptek kiváltásának megkönnyítése. Szerencsére egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. (A mai nappal, 2020. március 13-án életbe lépett EMMI-rendelet értelmében a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.)
  • Pánikkeltés szándéka nélkül szeretnék mindenkinek a figyelmét felhívni arra, hogy lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket.

Dr. Nagy Szabolcs:

„Azzal a gyakorlattal semmiképpen nem tudok egyetérteni, hogy a szórakozóhelyek, kulturális események maximum 99 fővel továbbra is működnek. Ezzel ugyan jogszabályt nem sértenek, de semmiképpen nem tanúsítanak felelősségteljes magatartást. Sajnos mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a koronavírus terjedése és az Olaszországihoz hasonló katasztrófahelyzet elkerülése csak úgy lehetséges, ha a közösségi érdekeket helyezzük előtérbe az egyéni érdekekkel szemben.”

Spéth Géza polgármester és dr. Varga Dániel alpolgármester, háziorvos tájékoztatója a koronavírus-járvány kapcsán az önkormányzat honlapján ide kattintva olvasható.

midio.hu

Fotó: Egészségház Diósd

A borítóképen a diósdi háziorvosok: dr. Magyar Tünde, dr. Varga Dániel, dr. Kustár Emília és dr. Nagy Szabolcs

Címkék: Diósd, Háziorvosok, Koronavírus