A Kányavári-sziget az egyetlen olyan sziget a Kis-Balaton térségében, amely vezető nélkül egész évben szabadon látogatható. A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezünk, és a szigeten bejárhatjuk a Nemzeti Park Igazgatósága által kialakított Búbos Vöcsök tanösvényt. lyenkor, októberben az állat- és növényvilág mellett az ősz csodálatos színeit is megcsodálhatjuk.

A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, egy jó óra alatt kényelmesen bejárható. Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be.

Kis szerencsével mi is megpillanthatunk néhány a gázlóban totyogó, vagy a nyílt vízen úszkáló vízimadarat. A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelő-helyet találunk; a többszintes kilátótornyot újjáépítették, a hídról jőve, a madármegfigyelő előtti tisztáson balra kanyarodva érjük el pár perces sétával. Egy kicsit még délebbre egy réten játszótér is várja a kicsiket.

A gyönyörű növényvilág akkor is megér egy sétát, ha nem is látunk ritka madarakat a környező nádasban vagy a vízparton. A híd előtt, a parkoló mellett a büfét most zárva találtuk, de helyette forró kürtőskalács várja a kirándulókat, és egy helyi néni is portékáját kínálja: házi szörpöt, lekvárt, savanyúságot vásárolhatunk nála.

Megközelítés: a Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról tábla jelzi a letérőt a Kányavári-szigethez. A tanösvényt babakocsival is jól végig lehet járni, mi a bejárati fahíd meredek lépcsője miatt inkább a babahordozónkkal (mei tai) készültünk.

midio.hu

Fotó: Szende Dávid

Forrás: kirandulastippek.hu

 

Címkék: Búbos Vöcsök tanösvény, Kányavári-sziget, Kis-Balaton