Miközben a videós tartalmak napjainkban meghatározó szerepet játszanak a kommunikációban, az ilyen tartalmak legyártását nem minden vállalat engedheti meg magának. Rajtuk kíván segíteni a Colossyan nevű magyar startup vállalkozás, melynek tagjai egy olyan rendszeren dolgoznak, amiben mesterséges intelligencia generálja a kívánt videót. A három magyar fiatal alapította cégbe nemrég Day 1 millió euró, vagyis mintegy 360 millió forintos befektetéssel szállt be egy kockázatitőke-társaság. A startup vállalkozást a Forbes magazin terjedelmes írásban mutatta be, valamint beszámolt sikerükről a hvg.hu is.  Colossyan egyik alapítója és vezetője egy pusztazámori fiatalember, Kovács Dominik. Vele beszélgettünk.

 

– Kérlek, mondjál valamit az indulásodról.

– 2005-ben költöztünk Pusztazámorra. Zámoron kezdtem és Százhalombattán fejeztem be az általánost, majd Budán érettségiztem egy gimnáziumban. A tanuláson kívül az időm nagy részét számítógépezéssel, edzőtermi edzéssel és nyelvtanulással töltöttem. Az angol nyelvű szövegek és játékok révén már fiatalon jól ment az angol, még középiskolásként angol közép-, majd felsőfokú, valamint német középfokú nyelvvizsgát tettem. Akkoriban úgy terveztem, hogy Bécsben fogok közgazdaságtant tanulni.

Kovács Dominik szakterülete a mesterséges intelligencia

 

– Hogyan alakult az életed a középiskola után, hova jelentkeztél, milyen szakra?

– Érettségi után Dániába adtam be a jelentkezésemet a Technical University of Denmark (DTU) nevű egyetemre, ahol az általános mérnök szakra jártam. A név elsőre talán kicsit furán hangzik, de aztán kiderült, ez az egyik legjobb koncepció, amivel találkoztam. Az első évben a „mérnökség” alapjaival ismerkedtem meg, de azután a saját kezemben volt az irányítás, afelé specializáltam magam, ami érdekelt. Én a mesterséges intelligenciával foglalkozó területeket választottam, mivel nagyon belemélyedtem a témába. Eredetileg zöld energiával akartam foglalkozni, nem pedig programozással, de a nyitott oktatásnak köszönhetően ez a tervem hamar megváltozott. Pedig már elképzeltem, hogy Pusztazámorra majd napelemeket tervezek.

– Mennyiben volt más ott az élet, a diákélet, az oktatás, mint itthon?

– Dániaiában sajátos a képzés; jó pár egyetemen jártam az évek alatt, de egyikhez se fogható, nagyon innovatív és gyakorlatorientált. Nem kell semmit se fejből megtanulni, minden vizsgán használhatsz laptopot, néhányon internetet is. Teljes mértékben úgy kell megoldani a problémákat, mint a való életben, mondhatni, ahogy ma is csinálom. Ez segít gyakorlatias szakemberré képezni a hallgatót, hogy ne legyen olyan probléma, amit nem tud megoldani. Az elején főleg a matematika okozott gondot számomra, mivel a legtöbb kifejezést én végig magyarul tanultam. Középiskolában emelt matekra jártam, de annak ellenére is nehéz volt. Persze, úgy fél év múlva már nem is nagyon emlékeztem a magyar kifejezésekre. Ottani sajátosság, hogy a dán állam teljesidős munkának tekinti az egyetemi tanulást, ezért jelentős ösztöndíjjal támogatja, átszámítva kb. 250 ezer forintot kaptam havonta. Ez bőven elég volt arra, hogy fedezzem a megélhetésemet, és kicsit még félre is rakjak. Csak az összehasonlítás kedvéért: egy diákszoba 180–220 ezer Ft havonta, az étkezés kijön 50–80 ezerből. Viszont, ha a tanulás mellett munkát vállalunk, a minimál órabér 5000 Ft. 2019-ben fél évig Ázsiában, Hongkongban tanultam, nagyon izgalmas időszak volt, elég sokat hozzáadott a személyiségemhez. Akkoriban heves tüntetések voltak ott, a kollégiumom gyakorlatilag a város közepén volt. Kétszer ránk gyújtották a tüntetések során a házat, egy alkalommal pedig gázrobbanás volt. Szóval nagyon kalandos fél év volt ez az életemben. Mivel Hongkongot gyakorlatilag „bezárták”, az egyetemem haza akart hívni Dániába. Én viszont maradtam, és bejártam Vietnámot, Thaiföldet, Malájziát, Szingapúrt és Japánt.

Dominikban mély nyomot hagytak a hongkongi élmények

 

– Honnan jött a vállalkozás, a cégalapítás ötlete?

– 2018 végén társultam két magyar fiatallal, az egyik üzlettársam szintén mérnöknek tanult, ahol én, a másik a Koppenhágai Egyetemen hallgatott gazdaságtant. Egy olyan szoftvert építettünk majdnem két éven át, amely képes volt különböző manipulált videókat és képeket analizálni és detektálni. Kifejezetten jelentős téma napjainkban a vizuális fake news terjedésének vizsgálata – és mi arra szenteltük az energiánkat, hogy megtaláljuk és médiacégeknek eladjuk a megoldást. Dániában nagyon támogatták a munkánkat, sikerült döntőbe jutnunk egy országos versenyen, illetve később több állami pályázatot is megnyertünk. Sok pénzt szánnak arra, hogy az egyetemistákat már a tanulmányaik során vállalkozásra ösztönözzék, és nekünk ez maximálisan passzolt. A technológia, amit felépítettünk, lehetővé tette, hogy megértsük, hogyan készítik a különböző manipulált tartalmakat. Dánia után átvittük Berlinbe a céget, mivel az Axel Springer & Porsche fantáziát látott bennünk és támogatta a vállalkozásunkat. 2020 augusztusában hoztuk létre a jelenlegi vállalkozásunkat, a Colossyant. A „termékünk” lényege: bárki, aki videót szeretne készíteni, a mi szoftverünkkel bármilyen nyelven beszéltetheti a videó szeplőit. Ez nagyon hasznos a cégeknek, mert így nem kell stúdióköltséget, színészi honoráriumot fizetnie. A mi technológiánkkal, gyakorlatilag „digitális emberek” létrehozásával bármilyen videót el tudnak készíteni az ügyfeleink.

– Jelenleg min dolgoztok, milyen tervei vannak a cégeteknek, és milyen terveid vannak neked, személyesen?

– A célunk, hogy a szoftver, amit fejlesztünk, a maga kategóriájában a legjobb legyen a világon, hogy a miénk legyen a legsikeresebb videógyártó szoftver.  Mintegy hét hasonló vállalkozás működik ezen a területen, most egy izraeli és egy india céggel versenyzünk az élmezőnyben.  Ha minden jól megy, nyárra sikerül további tőkét bevonni, és a jelenleginél is nagyobb csapatot felépíteni. Ahogy telnek a hónapok, újabb és újabb kihívásokkal, problémákkal találkozunk. Őszintén, már pár éve folyamatosan csak a következő fázist tartom szem előtt. Azon vagyunk, hogy életben tartsuk a vállalkozást, megtaláljuk a piaci rést a megoldásunkra, és sikerüljön egy fenntartható üzleti modellt felépíteni. Úgy érzem, hogy talán nem vagyunk már olyan messze ezektől a céloktól. Minden egyéb dolgot ennek rendelek alá.

– Hol képzeled el az életedet hosszabb távon, itthon, külföldön, itt is, ott is?

– Oda megyek, ahova az üzlet szólít. Természetesen vannak preferenciáim: bár több nyelvvizsgával is rendelkezem, úgy érzem, hogy az angol tudásom meglehetősen gyenge, sose éltem angol anyanyelvű országban. Ezen mindenképp pótolnám, sokkal szebben és választékosabban szeretnék beszélni. Ezért az Egyesült Államok vagy London jön szóba, de akár Szingapúrt is eltudom képzelni, nagyon élveztem azt az egy hetet, amit ott töltöttem.

– Milyen élményeket, emlékeket őrzöl Pusztazámorról? Mennyire kötődsz a településhez?

– Őszintén, nem voltam nagyon aktív gyerek- és diákkoromban. Igaz, sokat bicikliztem, és a Falunapot is mindig jó szórakozásnak tartottam. Jelenleg Budapesten lakom és dolgozom. Mindig jó érzés visszajárni Zámorra, hiszen mindig meghitt és nyugodt környezetben találom magam. Az első hivatalos munkahelyem is a faluhoz köthető, hiszen a polgármesteri hivatalban segédkeztem, még 15-16 évesen. Amit Zámorral kapcsolatban még kiemelnék: mindenképpen fejleszteném a közlekedést. Szerintem sokkal egyszerűbben elérhetővé kellene tenni Budapestet, akár sűrűbb vagy gyorsabb buszjáratokkal. Ez főleg a fiatalságnak nagy rásegítség lenne, például abban, hogy olyan dolgokat elérjenek, ami a vonzáskörzetben nincsen.

Stúdiómunka a Colossyan műtermében

 

– Még csak 23 évesen vagy, eredményes a cégetek, és te magad is kiemelkedtél az átlagból, sikereket értél el nemzetközi szinten. Mit tanácsolsz a fiataloknak, az utánad következő generáció tagjainak?

– Mindenképpen azt tanácsolnám, hogy mindig a tudásszomj hajtsa őket. Nekem az nagyon sokat segített. Továbbá nem szabad lemondani a kitűzött célokról, makacsnak kell lenni. Én mindig az voltam. Voltak ennek persze negatív következményei is, de a kitartás összességében mindig segített előrelendülni. Amit még kiemelnék: az előrejutáshoz nélkülözhetetlen a jó angolnyelv-tudás, valamint a napra kész technikai-technológiai ismeret. Ma már ezek elengedhetetlenek az üzleti siker és a személyes karrier szempontjából, de lassan a mindennapi boldoguláshoz is szükségesek.

Kiss Zoltán

midio.hu

Fotó: archív

 

 

 

 

Címkék: Colossyan, Kovács Dominik, mesterséges intelligencia, Pusztazámor, startup