A Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat tisztelettel meghívja és várja az érdeklődőket a diósdi svábok 73 évvel ezelőtti kitelepítésére emlékező megemlékezésre. A rendezvényt augusztus 23-án 17 órától tartják a Szent Gellért-plébániatemplom falán lévő emléktábla előtt. Közreműködik a Törökbálinti Német Hagyományőrző Kórus.

A diósdi svábok kitelepítésének emléket állító, a diósdi Szent Gellért-plébániatemplom falán lévő emléktáblát 2017. augusztus 26-án avatták fel. A megemlékezés résztvevőit Szűcs Anna, Diósd alpolgármestere köszöntötte, majd ismertette térségünk országgyűlési képviselőjének, dr. Aradszki Andrásnak ez alkalomból megfogalmazott üzenetét. A megemlékezés szervezői Ritter György történész-levéltárost (PhD) kérték fel, hogy a fellehető dokumentumok alapján idézze fel a kitelepítés előzményeit és rekonstruálja a tragikus esemény diósdi történetét.

 

A történész nagy ívű visszatekintése után Dizseri András Valentin István „Intelmek” című novellájának egy részletét olvasta fel. Ezt követően leleplezték a templom falán elhelyezett emléktáblát – Szilasi László diósdi kőfaragómester munkáját –, melyet Diósd lelkipásztora, Maklári István c. esperes, plébános atya áldott meg.

A kitelepítetteknek emléket állító Barátság Kút avatása a Szent István téren

 

Az emléktábla megkoszorúzása után egykori elűzött svábok és még élő kortárs diósdiak visszaemlékezéseiből hangzottak el részletek a kitelepítést gyermekként megélő Hermann Ferenc egykori polgármester és az általános iskola tanulóinak közreműködésével. A megemlékezésen a Diósdi Gellért Kórus énekelt.

Egy diósdi kitelepített, Sax Anna levele a távolból

 

A rendezvényen is elhangzott: az elűzötteknek egyetlen bűnük volt, a származásuk. Az anyanyelvük és nemzetiségük miatt elűzött németek története arra intheti a jövő generációit, hogy magyarnak lenni sokszor nem nyelv és nemzetiség, hanem hit és hűség kérdése. Ennek fényében hajtottak fejet e tragikus eseményben érintettek emléke előtt a résztvevők. A megemlékezés Bogó László polgármester zárszavával ért véget.

Két generáció beszélgetése az egykori eseményekről

 

A rendezvényt követően az emlékezők a közösségi házban megtekintették az ez alkalomra készített fotókiállítást, valamint Moser Ernő fafaragónak a diósdi svábok életét bemutató munkáit.

K. Z.

midio.hu

Illusztrációk: midio.hu-archív

Címkék: 1947. augusztus, diósdi svábok, kitelepítés