Noha a karácsonyra való várakozás időszakát eddig minden évben kísérő programokat a jelenlegi vészhelyzet megtizedelte, átalakította, idén is volt minek örülniük a pusztazámoriaknak. Mint a szervező Szőke Szilviának a pusztazamor.hu portálon megjelent beszámolójából kiderül, a keresgetős-sétálós játék nagy sikert aratott a településen.

Szőke Szilvia a rádióban hallott először a solymári Adventi ablakok kezdeményezésről, amelyhez az első, 2016-os alkalom óta már több mint 160 település csatlakozott. Maga az ötlet külföldről szivárgott be Magyarországra, a németeknél és az angoloknál, sőt Amerikában is már régóta hagyomány. Az ötlet nagyon megtetszett neki, ezért utánanézett az interneten, és kezdeményezte, hogy ezt a kedves játékot Pusztazámoron is megszervezzék.

 

Ebben az adventi készülődésben bárki részt vehet. A lényege, hogy a jelentkezők vállalják, hogy az előzőleg titokban kapott számot jól láthatóan megjelenítik az ablakukban adventi díszbe öltöztetve, kivilágítva. Ezt követően december 1-jétől 24-éig, szentestéig, egyesével gyulladnak fel a fények az ablakokban; mindig az adott napot jelző szám lesz újonnan megvilágítva. Vagyis az élő adventi kalendárium ugyanúgy működik, mint a már ismert, csokival töltött változat. A kalendárium az ablakdíszítőknek a készülődés örömét hozza, a járókelőknek, családoknak pedig a friss levegőn együtt töltött sétát, mialatt a kivilágított ablakokban lévő számokat keresgélik.

 

Szőke Szilvia örömmel vállalta a szervezést, melynek köszönhetően, ha egymástól távol is, mégis együtt örülhettek az ünnep közeledtének. A kezdeményezésre 53 jelentkező volt, ami egy körülbelül 300 házzal rendelkező faluban óriási siker. Mint cikkében leírja, fantasztikus érzés volt látni, hogy minden este számos család kelt útra a kis faluban azért, hogy megtalálja és „kinyissa” az éppen aktuális ablakokat. A játék élményét az is fokozta, hogy a résztvevők nem tudták pontosan, hogy melyik házszám alatt találják majd a feldíszített párkányokat, ablakokat, kapukat. Persze a keresgélés megkönnyítése érdekében a Zámor rámol Facebook-oldalon mindennap egy kis utalással leírta, hogy melyik számot körülbelül hol keressék a családok.

Látszott, hogy minden jelentkező óriási örömmel és lelkesedéssel készülődött; több nap is volt, amikor kettő, három, sőt volt, hogy négy dekorálás is készült egy-egy szám megjelenítésére. Az 53 ablak közül voltak egyszerűbbek, kreatívabbak és komoly előkészületeket igénylő bonyolultabbak is.

Mint a szervező leírja, nem szívesen emelne ki egy ablakot sem; éppen az a lényege a játéknak, hogy ez nem egy verseny, itt mindenkié szép és mindenki nyertes, a lényeg a szeretet, amellyel ezek az alkotások készültek. A cél nemcsak a díszítés, a készülődés öröme volt, hiszen boldogsággal tölti el magát a tulajdonost is, amikor látja, hogy sokan csodálják és fényképezik a kidekorált ablakát.

A kezdeményezésnek szemmel láthatóan összekovácsoló, közösségformáló ereje volt. A járványügyi előírásokat betartva néha egy-két család össze is kapcsolódott és együtt járták be az utcákat. Számos helyszínen kis ajándékokkal, teával, forralt borral, szaloncukorral kedveskedtek az arra járóknak. Tartalmas beszélgetések kezdődtek el, új ismeretségek, barátságok szövődtek, megismerhették egymás otthonát kívülről, épült, alakult a faluközösség.

Szőke Szilvia úgy tartja, nemcsak a testmozgás, hanem a társas interakciók is rendkívül fontosak, hogy megőrizzük testi-lelki egészségünket egy ilyen vészterhes időszakban.  Karácsony előtt ezek a kis kora esti séták jelenthették sokaknak azt a kikapcsolódási formát, amelyet nyugodt szívvel végezhettek a szabad levegőn saját és családtagjaink örömére. Szívet melengető érzés volt minden este látni, hogy a sétálók milyen lelkesedéssel töltik fel a megtalált és „kinyitott” ablakok képeit a Zámor rámol nevű Facebook-csoportba, megmutatva a többieknek is a sétában részt vevő gyerekek mosolygó arcát, örömét.

K. Z.

midio.hu

Forrás: pusztazamor.hu

Fotók: Facebook

 

Címkék: #midióZoltán, Adveni ablakok, faluközösség, Pusztazámor, Szeretet, Szőke Szilvia