Jelenleg a légszennyezettség jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot az egészségre nézve az Európai Unióban, így ez az egyik, ha nem a leggyakoribb oka az idő előtti haláleseteknek. A budapestkornyeke.hu portál szerint a budapesti agglomerációban is rossz a helyzet.

A Levegő Munkacsoport konkrét számokat is nyilvánosságra hozott. Mint Facebook-bejegyzésükben írják, a szálló por (PM10) egészségügyi határértéke 50 mikrogramm köbméterenként. A már jó ideje eseménytelen időjárás miatt egyre több településünkön tartósan meghaladja a 24 órás átlag e határértéket.

A környezetvédelmi civil szervezet arra kéri az embereket, hogy önkéntesen korlátozzák a személygépjármű-használatot, ne égessenek avart vagy hulladékot, ne fűtsék feleslegesen vagy túl magas hőmérsékletűre lakásukat.

Az Országos Közegészségügyi Intézet október 18-i közleményében Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Veszprém levegőjét minősítette egészségtelennek.További 17 településen – Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Sopronban, Százhalombattán, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön, Vácon, Várpalotán – „kifogásolt” a levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebbek, valamint a gyerekek, kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítést kapó településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyermekeket óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől – írták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Mint a helyi közösségi fórumokon olvasható bejegyzésekből is kitetszik, Diósdon sem ritkák a szabadtéri égetések, gyakori a “gödörben” fekvő települést beborító gomolygó füstfelhő. A fentiek tükrében talán meg kellene gondolnunk, hogy elővesszük-e a gyufát…

(Frissítve: október 19.)

K. Z.

midio.hu

Fotó: stocksnap.io