A Diósdi Szent Gellért Plébánia közössége „A levél (The Letter)” című film vetítését szervezi a Kék Géza Közösségi Házban november 19-én, vasárnap délután 16 órakor. A program ingyenes, melyre szeretettel várják a 16 éven felüli érdeklődőket. Az egész világot érintő ökológiai válságról szóló dokumentumfilm szereplői azt üzenik, hogy csak közösen, felekezeti hovatartozástól függetlenül, hívők és nemhívők együtt tudnak tenni a problémák kezeléséért. A 80 perces, magyar feliratos film megtekintése után lehetőség lesz a látottakat közösen megbeszélni és helyi cselekvési lehetőségeket keresni.

Egy film azokról és azoknak, akik tudják, „hogy a dolgokon lehet változtatni”.
(Ferenc pápa, Laudato si’, 13.)

A világban sokan szenvednek a klímaválság különböző hatásai miatt, melyek már Magyarországon is rengeteg problémát okoznak. Ezek kezeléséhez szeretne  inspirációt adni a november 19-én Diósdon is megtekinthető film. A filmből kiderül, hogy a világ különböző pontjain hogyan küzdenek a környezeti válsággal, és a szereplők segítségével konkrét ötleteket is kapunk a cselekvésre.

A levél című dokumentumfilm egy amazóniai indián törzsfőnök, egy szenegáli klímamenekült, egy indiai kamasz klímaaktivista és egy hawaii tengerbiológus házaspár vatikáni látogatását és a Szentatyával való találkozásukat mutatja be. Célja, hogy felhívja a figyelmet az ökológiai krízisre, az égető környezeti és társadalmi kérdésekre. A film címében is Ferenc pápa nagy figyelmet kapott Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájára – azaz körlevelére – utal, melyet 2015-ben, nem sokkal pápává választását követően jelentetett meg. Ebben az egyházfő kifejezte óhaját, miszerint „mindenkivel párbeszédet” szeretne kezdeni arról, hogyan bánunk teremtett világunkkal és benne teremtménytársainkkal.

A levél szimbólum mindemellett konkrétan is megjelenik a filmben. Olyan emberek kapnak meghívót a Vatikánba közvetlenül a Pápától, akik képviselik a szegények, az őslakosok, a fiatalok és a természet szempontjait a Földünk sorsát érintő párbeszéd során. Olyan csoportokat képviselő emberek, akiknek a hangjára eddig nem figyelt eléggé a világ.

A film célja ugyanakkor nem pusztán az, hogy tényekkel, szemléletformáló információkkal olykor megrendítően, máskor humorral felhívja a figyelmet a bolygó törékeny ökológiai állapotára, az emberiség jövőjét veszélyeztető folyamatokra és embertársainkkal szembeni igazságtalanságainkra. Hanem arra is emlékeztet, hogy mindannyiunknak származástól, vallási hovatartozástól, világnézettől függetlenül részt kell vállalnunk a változásban, változtatásban közös otthonunk megóvása érdekében.

A Laudato si’ Mozgalom, a vatikáni Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma és a Youtube Originals együttműködése révén megszületett filmet Nicolas Brown – több természetfilm neves rendezője, David Attenborough egykori alkotótársa – írta és rendezte. A filmet 2022 októberi bemutatója óta a világ számos országában bemutatták már. 2023 tavaszán Magyarországra is megérkezett a magyar feliratos verziója. A lektorált magyar felirattal ellátott film első hivatalos vetítésére április 19-én Budapesten a Párbeszéd Házában volt. Diósdon a filmvetítést Vanek Balázs, a Diósdi Szent Gellért Plébánia közössége képviseletében szervezi.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt! Az esemény linkje a FB-on ide kattintva érhető el.

midio.hu

 

Címkék: A levél, Ferenc pápa, filmvetítés, klímaválság