A Nemzeti Múzeumban őrzött kézirat szerint 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén a Himnusz megírását. Sokak szerint a Himnusz nemcsak egy kiválóan megírt és csodálatosan megkomponált mű, hanem nemzeti identitásunk és kultúránk meghatározó eleme is egyben. Erre az eseményre emlékezve minden évben e napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Diósdon kórushangversennyel tisztelegnek a kultúra egykori és mai művelői előtt, Érden városi ünnepséget tartottak, melyen elismeréseket adtak át.

Két nagy zeneszerzőnk, zenepedagógusunk, Kodály Zoltán és Bartók Béla is megfogalmazta a kultúrával kapcsolatos hitvallását: „Ne legyen kultúra magyarság, magyarság kultúra nélkül” (Kodály); „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg nem szerzi magának” (Bartók)

Diósdon a Diósdi Társaskör és a Diósdi Női Kar január 23-án (csütörtökön) várja az érdeklődőket a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvényükre. A polgármesteri hivatal Dísztermében 18.30-kor kezdődő programon a Diósdi Női Kar műsorát hallgathatják meg a résztvevők. Közreműködik Uhrin Lajos és Sáránics Mária.

Az érdi magyar kultúra napi ünnepségen több elismerést is átadtak. A Magyar Írószövetséggel 12 évvel ezelőtt alapított Bella István-díjat ebben az esztendőben Lázár Balázs költő vehette át. Érd Megyi Jogú Város Közgyűlése a 25 éve alapított Csuka Zoltán-díjat idén M. Nagy Péter újságíró, fotóművésznek adományozta. Az Érdi Művészeti Díjat ez évben Ilka Gábor szobrászművész érdemelte ki.

A magyar kultúra napi ünnepségen osztották ki az „Így írok én” irodalmi pályázat díjait is. A 7–10 éves korcsoportban I. helyezett lett Szauer Péter (Sárbogárd), II. helyezett Szegfű Zalán (Pusztazámor), III. helyezett Pribicevic Tara Blanka (Zenta, Szerbia). A 11–14 évesek között a különdíjas Mátrai Csenge lett (Gyöngyös), I. helyezett lett Kopányi Alíz (Budapest), II. helyezett Farkas Lilla (Miskolc), a III. helyezett pedig Kendi Csenge Napsugár (Székelykeresztúr, Románia). A 14 év felettiek korcsoportjában I. helyezett Horváth Bendegúz (Letenye), II. helyezett Varga Zsófia (Budapest), III. helyezett lett Kerekes Kinga Ildikó (Budapest). A pályázat fődíját Zatykó Ábel, a VMG diákja nyerte el.

midio.hu

Fotók: Facebook

Forrás: Diósdi Társaskör, erdmost.hu