„Élőszóval az olvasásért – olvasással az élőszóért!” címmel kezdődött meg ma Százhalombattán a XV. Országos Népmese Konferencia. A kétnapos tanácskozást a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) rendezi, a Hagyományok Háza, a Meseszó Egyesület és a Hamvas Béla Városi Könyvtár társszervezői közreműködése mellett.

A XV. jubileumi népmese-konferencia – sok-sok mesével és előadással, valamint egy jurtával – visszatért „bölcsőjébe”, Százhalombattára, ahol a népmese napja ötlete megszületett 2005-ben. Az ünnep a magyar kultúrkör egyik legnagyobb mesemondója, -gyűjtője, írója, Benedek Elek születésnapjához kötődik. A szakmai, közösségi és kulturális esemény célja, hogy az élőszavas mesemondás mindenki számára ismert és elismert fogalommá váljon. A fókuszpontba a népmese szóbelisége kerül, ugyanakkor felhívja a figyelmet az olvasás, a hangos olvasás fontosságára is.

Az elmúlt 15 évben a hagyományos mesemondás mellett egy másik terület is megjelent, amelyet alkalmazott mesemondásnak hívunk. A meseterápia, mesepedagógia, mesepszichológia nem a hagyományhűségre teszi a hangsúlyt, ugyanakkor kiemelt szerepet kap a mesék összefonódása az emberi léttel, az önismerettel.

Benedek Elek születésének 160. évfordulójához közeledve a HUNRA arra kéri a szülőket, nagyszülőket, a pedagógusokat, a könyvtárosokat, hogy szeptember utolsó napjaiban különös gonddal keressék és teremtsék meg minden gyermek számára a mesehallgatás varázslatának mással nem pótolható alkalmait. A fejből mondott vagy felolvasott mese az első ábécéskönyv, amelyből a gyermek akaratlanul is megtanul saját lelkében olvasni. Hiszen a mesék szimbólumai, a hősök gondolkodásmódja, tettei, magatartása, konfliktusai, megküzdő stratégiái öntudatlan azonosulási folyamatokat indítanak el a hallgatóban.

A konferencián előadást tart többek között dr. Benedek Katalin néprajzkutató, Benedek Elek dédunokája; Kádár Annamária, meseterapeuta, valamint Bajzáth Mária, mesepedagógus.

midio.hu

Forrás: hirtukor.hu

Címkék: Mese