Megrázta a magyar közvéleményt is az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás ténye. A magyar határra már az agresszió napján megérkezett a menekülthullám, azóta közülük sokan eljutottak térségünkbe is. Megsegítésükre megmozdultak a helyi és az országos humanitárius és civil szervezetek. Diósdon és környékén is számtalan civil szervezet és magánszemély érezte úgy, hogy segíteni kell: gyűjtést szerveztek a határon túliak, az országhatárra, valamint a városunkba és környékére érkezettek megsegítésére. Közülük egy karitatív szervezet, egy civil szervezet és a helyi önkormányzat segítő akcióját mutatjuk be röviden.

A diósdiak is segítettek

„Kedves Diósdiak! Sokfelől hallani, hogy mennek a határhoz önkéntesnek, visznek adományokat. Mostanra már a mi környezetünkbe is érkeztek menekültek, akiknek segítségre van szükségük. Itt Érden, a Topolyban, Simonpusztán, és sokan magánszemélyeknél vannak elszállásolva. Tárnokon az Ifjúsági Házban alakítanak befogadó helyet. Amire szükség lenne: tisztálkodószerek (fésű, fogkefe, tusfürdő, szappan), készételek vagy forró vízzel könnyen elkészíthetők, keksz, szívószálas üdítők, víz. (Ruha egyelőre bőven van.) Ha szívesen segítene, vagy önkéntesnek jelentkezne, kérem keressen minket. Adományokat le lehet adni a diósdi Szent Gellért Gyógyszertárban nyitvatartási időben. Eljuttatjuk a rászorulóknak. Mindenkinek előre is köszönjük!” – írta Baloghné Nagy Krisztina, a Vöröskereszt Diósdi Alapszervezetének képviseletében közösségi oldalán.

A diósdi vöröskeresztesek azóta célba is juttatták az első szállítmányt.

 

Dizseri András Facebook-oldalán kérte a segíteni akarók támogatását.

„Kedves Barátaim! A Pro Civitate – A Városért Egyesület néhány tagjával megyünk a magyar–ukrán határra adományt vinni és – ha tudunk – segíteni. Ha szeretne valaki csomagot küldeni, szívesen elvisszük magunkkal. Amire főként szükség lenne: ágynemű, takaró, hálózsák, tisztálkodási szerek, könnyen szállítható gyermekjáték, pelenka, bébiétel, használható, meleg gyerekruha, női higiénés termékek.” Az adományokat Diósdon a Hír-Kö Nyomtatványboltban gyűjtötték.

Az egyesület azóta már megjárta a határt; az útról az egyik diósdi Facebook-csoportban számolt be a szervező.

„Kedves Csoporttagok! Nektek is köszönhetően gyakorlatilag egy nap alatt annyi adomány gyűlt össze a magyar–ukrán határ környékére, hogy egy zsúfolásig megtelt kisbusszal tudtunk elindulni, és a másikba is bőven tudtunk még pakolni. Kisvárdára a Kárpátalja Házhoz vittük a csomagokat, ahol profi módon koordinálják a szétosztást. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki megmozdult a Pro Civitate – A Városért Egyesület adománygyűjtésének a hírére, és Kázár Magdolnának is, aki lehetővé tette, hogy a Hír-Kö nyomtatványboltban le lehessen tenni a csomagokat. Üdvözlettel: Dizseri András”

Diósd város önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy pénzadománnyal segíti kárpátaljai testvértelepülésének, Nagygejőcnek a lakóit. Erről Spéth Géza polgármester adott hírt közösségi oldalán.

„Kedves Diósdiak! Az Ukrajna és Oroszország között keletkezett háborús konfliktus kialakulása után haladéktalanul felvettem a kapcsolatot kárpátaljai testvértelepülésünk képviselőjével, aki tájékoztatott az éppen aktuális helyzetről. Magyarország Ungvári Főkonzulátusa első beosztott konzulja elmondta, hogy az adományok célzott eljuttatásában jelenleg nem tudnak segíteni, javasolta pénzadomány gyűjtését, amelyet célzottan Nagygejőcre, egy segélyszervezeten keresztül tudunk eljuttatni. A fenti tények ismeretében a képviselő-testület mai rendkívüli ülésén 1 millió forint támogatás folyósításáról döntött a kárpátaljai testvértelepülésünk, Nagygejőc részére.

Továbbá létrehoztunk egy számlát, ahová továbbíthatja bárki a testvértelepülésünk számára szánt anyagi támogatását. A közlemény rovatba kérjük a Támogatás Nagygejőc szöveget beírni. Számlaszám: 10402142-49555654-48551231; Kedvezményezett neve: Diósd Város Önkormányzata. Köszönöm mindenkinek, aki támogatja testvértelepülésünket!”

 Hogyan segíthetünk?

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a nagyobb országos szervezetek hol, kinek, mikor és miben segítenek, és a legfontosabb: mi hogyan tudjuk támogatni a humanitárius erőfeszítéseket.

Adománygyűjtést hirdetett a Magyar Vöröskereszt, a 1359-es vonalat lehet hívni e célból, vagy utalni a 10405004-00026548-00000009-es számlaszámra (a közleménybe írjuk bele: humanitárius válság).

Máltai Szeretetszolgálat fölkészítette kelet-magyarországi intézményeit az Ukrajnából érkező menekültek fogadására. Nem nagy létszámú, központi menekülttábort hoznak létre: a máltai intézmények az erre a célra megnyitott helyiségeikben szállásolják majd el az érkezőket. A 11784009-20200776 számlaszámon várják az adományokat, illetve az Adományozz.hu oldalon vagy a 1350-es vonalon.

Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet is lehet támogatni ezen az oldalon (utalni is lehet, itt vannak a számlaszámok; valamint a 1353-as adományvonal is hívható). Beregszász mellett Lvivben is jelen van a szervezet.

Baptista Szeretetszolgálat pénzgyűjtő akciójába a 1355-ös adományvonal hívásával (300 forinttal) vagy a 10918001-55555555-55555555-os számlaszámra utalva (Ukrajna közleménnyel) fizethetők be adományok, sőt egy külön weboldalon is lehetőség van rá. Már eljuttattak 3,5 millió forintnyi gyorssegélyt a kárpátaljai partnereknek, a dunántúli központból pedig élelmiszert és egyéb segélyeket csoportosítottak át keletre.

Magyar Református Szeretetszolgálat nemzeti összefogást hirdetett Ukrajnáért, már útnak is indítottak 800 kilónyi élelmiszersegélyt Beregszászba. Néhány menekültnek szállást is tudnak nyújtani, de várják az adományokat is a 1358-as vonalra, a vonatkozó weboldalon vagy a 10702019-85008898-51100005 számlaszámra (közlemény: Nemzeti Összefogás).

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF is a terepen van, azt írják, 7,5 millió ukrán gyerek van most veszélyben. A weboldalon lehet pénzügyi segítséget nyújtani, hogy egészségügyi csapatokat küldjenek, élelmet, vizet, ruhát juttassanak a menekülteknek, akik sátrak, matracok, takarók védelmében húzhassák meg magukat.

Az ENSZ Ukrajnai Humanitárius Alapjának is lehet adakozni ezen a weboldalon 30, 75, 100 és 200 dolláros összegben. Az ENSZ ezen alapja a legsérülékenyebb csoportoknak nyújt élelmiszersegélyt vagy épp fedelet a fejük fölé.

Budapest Bike Maffia az Age of Hope-pal közösen szervezkedik, több százezer forintból népkonyhát állítanak fel az ukrán határnál, ahol főznek, szendvicseket és teát készítenek a rászorulóknak, akik fóliákat és hálózsákot is kapnak a hideg ellen.

Migration Aid menekülteket segítő szervezet önkénteseket keres az ukrán határra, hogy vizet, élelmiszert, esetleg ruhaneműt osszanak. Keresnek olyan szabolcs-szatmári ingatlantulajdonosokat is, akik fel tudnak száraz helyiséget ajánlani az adomány tárolására. Kell még nekik oroszul vagy ukránul jól beszélő fordító, valamint az országból bárki, aki az online szervezési és adminisztrációs feladatokban tud segíteni.

Katolikus Karitász – Caritas Hungarica pénzt gyűjt, a 1356-os adományvonalon lehet 500 forintokat adományozni, valamint a Karitasz.hu oldalon.

A budapesti Golgota Gyülekezet is adományokat gyűjt az ukrán menekülteknek. Úgy kalkulált a kisegyház, hogy egy menekült egy napi szállása és étkeztetése 7500 forintba kerül, így ezzel az összeggel (vagy ennek többszörösével) lehet ezen az oldalon támogatni e célt.

Krisna-hívők is megkezdik a menekültek étkeztetését. Részt vesznek azoknak az indiaiaknak az étkeztetésében is, akiket az anyaországuk Magyarországon keresztül akar kimenteni a háborús övezetből. A programot bárki támogathatja az Ételt az Életért Alapítvány számlaszámára való utalással (10300002-10631840-49020019), az adományvonal felhívásával (a száma: 13600, ezen a 33-as kódot kell beütni) pedig bruttó 500 forintot juttatható a krisnásoknak.

A fentieken kívül további civil szervezetek, Facebook-csoportok, illetve a politikai pártok is szerveztek-szerveznek segélygyűjtő akciókat.

midio.hu

Forrás: Facebook, 24.hu

Fotó: Facebook

 

 

 

Címkék: diósdi civilek, háború, menekültek, segítség, Ukrajna