A napokban érkezett a szomorú hír: eltávozott közülünk Podráczkyné Szöllősi Mária nyugalmazott művelődésszervező, a Diósdi Társaskör volt elnöke, számos helyi művészeti-kulturális program szervezője. A helyi sajtó néhány írásával emlékezünk rá. (Marika végső búcsúztatása július 9-én 15 órakor lesz a diósdi temetőben.)

A Diósdhéjban című önkormányzati lap, majd 2006-tól a Diósdi Krónika szerkesztőjeként rendszeres kapcsolatban voltam Marikával. Igyekeztem minden általa szervezett zenei, irodalmi és képzőművészeti és hagyományőrző rendezvényen részt venni; nemcsak azért, hogy aztán írni tudjak róla, hanem mert a színvonalas előadások kivétel nélkül maradandó élményt nyújtottak számomra. Akkor is, amikor ismert művészek, költők, írók léptek fel a Díszteremben vagy a közösségi házban, és akkor is, amikor a helyi vagy a szomszédos települések zenetanárai, zeneiskolásai voltak a meghívottak. Marika nem csak lelkes művelődésszervező volt, aki – kiterjedt kapcsolatrendszere segítségével – helybe hozta a kultúrát a diósdiaknak, de született népművelő is. Biztos vagyok benne, hogy nagy tárgyi tudással, ugyanakkor közérthetően elmondott kommentárjai, műismertetői nyomán az általa szervezett programok egyszerű érdeklődői közül nagyon sokan váltak a művészetek, a kultúra szerelmeseivé.

Podráczkyné Szöllősi Mária

Úgy gondolom, ha egy helytörténész – Wágner Ferenc és Görögné Horváth Katalin munkásságára alapozva, azt folytatva – majdan tovább írja Diósd történetét, abban méltó helyen szerepel Marika diósdi működése.

A Diósdhéjban évfolyamainak digitalizált változatával nem rendelkezem, a 2006. januártól 2010. októberig élt Diósdi Krónika számai viszont megvannak pdf-változatban. Az alábbi írások, hírek, tudósítások helyi programokról, közösségekről, kezdeményezésekről adnak hírt, és nem utolsósorban egy nagyszerű emberről, aki hivatásának és küldetésének tekintette a világ kultúra és művészet általi jobbátételét.

Kedves Marika, nyugodj békében!

 

Karácsonyi Házimuzsika

A Diósdi Társaskör december 21-én este rendezte a tavalyi év utolsó komolyzenei koncertjét a községháza dísztermében. A sorozat háziasszonya, Podráczkyné Szöllősi Mária a Weiner Leó Mûvészeti Szakiskola növendékeit hívta meg Diósdra, hogy az előadott zenekari és szóló darabokkal mintegy ráhangolják a közönséget a közelgő ünnepre.

Zongorán Nagy Lászlóné és Héra András kísérte a fiatal muzsikusokat; az együttes művészeti vezetője Szabóné Abonyi Irén. A koncerten két tehetséges diósdi zenésznek, Jónás Annának (zongora) és Jónás Eszternek (hegedú) is tapsolhatott a közönség, akik zenekari tagokként és szólódarabokkal is pódiumra léptek.

Zenei rendezvény a Díszteremben

(2007/1.)

 

Szállt az ének

A Diósdi Nőikar és Sirák Péter orgonaművész P. Tamás Alajos emlékére összeállított műsorával lépett június 3- án a templomban összegyűlt közönség elé, melyet mintegy keretbe foglalt Kodály Missa Brevis (Rövid mise) című darabja. Az említett szerzőn kívül felhangzott még Bárdos Cantemus, Halmos Jubiláte, Kodály 150. Genfi zsoltár és Öt Tantum ergo című műve is. A kórus a Társaskör felkérésére június 21-én csütörtökön (35 fokos kánikulában ) vállalta finnországi műsorának bemutatását is.

A Fidelio Vegyeskar június 9-én tartotta minősítő koncertjét a templomban. A zsűrit országos hírnevű kórusok vezetóői, illetve a minisztérium képviselője alkották. A kórus a diósdi hallgatóság tetszésnyilvánítása közepette – a koncert alapján – már másodízben nyerte el az arany minősítést.

Évek óta szervezi hazánk különböző tájegységeibe Kincskereső táborait a Kincskereső Alapítvány – sikerrel! A mintegy 40-45 gyermek egyhetes programjának finanszírozásához évről évre hozzájárul adományával a Fidelio kórus. Az idén június 14-én rendeztek egy nagyon szép jótékonysági hangversenyt a községháza Dísztermében.

A már említett június 21-ei Társaskör-beli hangverseny mellett még egy énekkarunk pódiumra lépett: a Diósdi Szent Gellért Vegyeskar a templomban tartotta évzáró koncertjét, melyen a vegyeskar – egyebek mellett – Kodály-, Liszt- és Orbán-műveket énekelt, nagy sikerrel. A fellépést közös évzáró vacsora zárta a Tájházban.

 P. SZ. M.

(2007/8.)

 

Alkotások a ládafiából

Rejtett kincsek a ládafiából címmel nyílt kézimunka- és gobelinkiállítás november 23-án délután a közösségi házban. A rendezvény főszervezõje, Podráczkyné Szöllősi Mária köszöntötte a megnyitó résztvevőit, köztük a tárnoki kézimunkásokat és a német vendégeket.

Ez évben először a „szomszédságból”, Tárnokról is érkeztek kiállítók; a csoportot Szolnoki Gábor polgármester is elkísérte Diósdra. Az idei kiállítás megnyitására Faragó Laura énekművészt kérték fel a rendezők, aki meleg szavakkal méltatta a szabadidejüket nemes foglalatossággal töltő alkotók színvonalas munkáit, majd népdalokkal és prózai művek részleteiből összeállított műsorral lepte meg a résztvevőket.

A négynapos kiállítás és vásár három napján (pénteken, szombaton és vasárnap) községünk kórusai énekeltek a látogatóknak, akik a kiállítás ideje alatt a Paulus Alapítvány jóvoltából finom teákat kóstolhattak.

A nagy sikerű kiállításon részt vevő legszínvonalasabb munkák alkotói külön elismerésben részesültek. Kiállított kézimunkáiért

  1. díjat kapott Sipos Sándorné Erzsike
  2. helyezést ért el Szárazné Becze Anna nagytétényi kiállító
  3. díjat érdemelt ki Bunth Aranka

Közösségi munkájáért, a kiállítás lebonyolításában vállalt szerepéért oklevelet és tárgyjutalmat kapott Csórik Ilona és Csapó Józsefné Marika. A tárnoki kiállító csapat szintén elismerő oklevélben és tárgyjutalomban részesült a sok szép munkáért.

 

(2007/12.)

 

Diósd a kultúráért, a kultúra Diósdért

Köszönöm a kedves megkeresést. Családi életünkben nem történt változás, de örömmel tölt el, hogy nyugdíjba vonulása után, fellépéseivel operaénekes férjem is „beépült” a község koncertéletébe. Jómagam a két legutóbbi sikeres program után (november 15-i Házimuzsika, valamint a Rejtett kincsek a ládafiából című kézimunka-kiállítás) mit is kívánhatok 2008-ra? Talán egy kicsit tágasabb helyet, nagyobb termeket, hogy a szépen gyarapodó diósdi közönség elférjen.

És még valami. Megragadva a lehetőséget, ezúton is keresek olyan – minden jóra elszánt, a politikától magát függetleníteni tudó, diplomáciai érzékkel, népművelői vénával megáldott – művelődés-szervezőt, akinek átadhatnám a tapasztalataimat. Hogy egy fecske nem csinál nyarat? – de csinálhatna!

Kegyelemteljes, békés karácsonyt és új esztendőt kívánok mindenkinek!

 Podráczkyné Szöllősi Mária művelődés-szervező, a Diósdi Társaskör Egyesület elnöke

A Rejtett kincsek a ládafiából kiállítás részlete

 

(2008/1.)

 

Valentin-napi köszöntés a Házimuzsikán

Vidám farsangi zenés estre hívta a diósdi zenekedvelőket február 12-én este a Diósdi Társaskör Egyesület. Podráczky Józsefné egyesületi elnök köszöntötte a Társaskör tagjait és a vendégeket. A program prózai blokkal indult. Podráczky Józsefné bemutatta a résztvevőknek az önkormányzat tavaly szeptemberben kinevezett jegyzőjét, és bemutatkozásra kérte fel. Tóth Tivadart szólt életútjáról, családjáról (három gyermeket nevelnek, felesége Esztergomban dolgozik pedagógusként), majd röviden beszélt a hivatali munkáról.

E rövid kitérő után léptek színpadra az Operaház aktív és nyugalmazott művészei: Korda Éva, Kovács Irma, Zsigmond Gáza és a diósdi illetőségű Podráczky József. A zongorakísérő – mint már sokadik alkalommal – Fekete Valéria volt.

Az est folyamán a Sashegyi úti Kövirózsa virágbolt tulajdonosai, Keresztes Anita és Kővári Krisztina bejelentették: a közelgő Valentin-nap alkalmából egy csokor virágot kívánnak átadni egy olyan személynek, aki szabadidejében, saját költségén ápolja, gondozza a köztéri szobrok, például az 1956-os emlékmű virágait. A „Barátság csokornak” elnevezett elismerést ez évben Szabó Józsefné Török Anna (Anci néni) vehette át. Az adományozók elmondták: a kezdeményezésből szeretnének hagyományt teremteni.

K. Z.

(2009/3.)

 

Rendhagyó költészet napi megemlékezés az ÁMK-ban

A költészet napja alkalmából rendhagyó megemlékezést tartottak április 7-én a diósdi iskolában. Török Csaba igazgató és Podráczky Józsefné (Diósdi Társaskör) szervezésében „fordult a kocka”, ugyanis a tanítás megkezdése előtt felnőttek versmondását hallgathatták meg a diákok. Elter Györgyné, Görögné Horváth Katalin, Matyók Jánosné, Orosz Imre, dr. Tóth Alajosné (a Diósdi Hagyományõrzõ Klub tagjai), Beke Jánosné, Ostorházi László (képviselők), Horváth László (szülő), valamint Eőry Zsolt, Székelyhidi Attila és Török Csaba iskolaigazgató egy-egy kedves versét mondta el a kiválasztott osztály diákjainak.

A hagyományteremtő szándékkal létrehozott program várakozáson felüli sikert aratott, ezért már meg is született a döntés: az elkövetkezendő években is megrendezik a helyi versünnepet.

 

(2009/4.)

 

Diósdi kitüntetettek

Három diósdi polgárt Diósd Községért Díjban, egy sportolót pedig a Diósdi Sport Díjban részesített a lépviselő-testület. A díjakat Spéth Géza polgármester adta át szeptember 24-én délután a közösségi házban.

Diósd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 8/1996. (V. 30) számú önkormányzati rendeletével döntött a Diósd Községért Díj alapításáról. A kitüntetés azoknak a személyeknek, vagy közösségeknek adható, akik, illetve amelyek áldozatos munkájukkal hozzájárultak a település fejlődéséhez, valamint öregbítették annak hírnevét. A képviselő-testület helyi civil szervezetek és magánszemélyek írásban benyújtott személyi javaslatai alapján hozta meg döntését.

Ez évben:

Podráczkyné Szöllősi Mária, a Diósdi Társaskör Egyesület elnöke (a kultúra területén hosszú idő óta végzett kiemelkedő

munkájáért),

Sohajda Lajos települési képviselő, a településfejlesztési bizottság elnöke (a településfejlesztés és a környezet védelme terén végzett maradandó tevékenységéért), valamint

Tóth Ibolya zenei rendező Diósd hírnevét öregbítő tevékenységéért (az általa rendezett komolyzenei lemezek számos rangos nemzetközi elismerésben részesültek) kapta meg a díjat.

A Diósdi Sport Díjat kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként Sohajda Júliának ítélték oda (aki díjugratásban számos verseny győztese, az ifjúsági válogatott tagja, olimpiai kerettag).

A Díjakat Spéth Géza polgármester adta át a kitüntetetteknek

(Sohajda Lajos halaszthatatlan elfoglaltsága miatt később vette át az elismerést).

(2009/10.)

 

Összeállította: Kiss Zoltán

midio.hu

Fotó: archív

Címkék: Diósd, Podráczkyné Szöllősi Mária, végső búcsú