A diósdi Szent Anna Idősek Otthona egyik lakója, Pádár Sándorné Mercédesz jelezte: az otthon lakóinak kézműves munkáiból – egy ápolónő elkötelezett és lelkes közreműködésével – kiállítás készült, ami megérdemli a nyilvánosságot.

Nagy izgalommal indultam a szeretetotthon meglátogatására. Még sohasem jártam ott, pedig már 33 éve működik. Belépve az épületbe hangulatos díszítés, igényes berendezés, szép belső kert és nyugodt, kedves légkör fogadott. Subovitsné Kákóczi Katalin Katica és Horváthné Sándor Tünde nagy szeretettel vártak az előtérben, és körbevezettek „otthonukban”, mert a lelkes bemutatásból rögtön kiderült, hogy valóban otthonuknak tekintik az épületet.

Vendéglátóim (balról jobbra): Horváthné Sándor Tünde, Pádár Sándorné és Subovitsné Kákóczi Katalin

Katica, aki végzettségét tekintve jogász, kezdetben önkéntesként dolgozott, majd elvégezte a megfelelő iskolát, és foglalkoztatásszervező lett. Már 14 éve dolgozik a Szent Anna Idősek Otthonában. Munkáját dicséri a sok heti és havi program, mely a faliújságon mindenki számára látható. A hét minden napjára jut egy rendszeres foglalkozás, többek közt felolvasás, kártyaparti, gyógytorna, társasjáték, filmvetítés, agytorna és kézműves foglalkozás. Rendszeresen szerveznek zenés délutánokat, színházlátogatást és kirándulásokat is.

Az épületben séta közben mindenhol rácsodálkoztam egy-egy szép, kézzel készített díszre, melyek hangulata az otthon melegét sugározza. A gyönyörű dekorációkat Tünde készíti, aki ápolónő, 6 és fél éve dolgozik az otthonban főnővérhelyettesként, és örömmel bekapcsolódott Katica munkájába. Azóta ő tartja a kézműves foglalkozásokat, ahol a lakók szívesen töltik idejüket, és az alkotás örömével készítik saját kezükkel munkadarabjaikat. Ezekből az alkotásokból szervezett Tünde egy látványos kiállítást, amelyen színes papírvirágok, állatfigurák, termésekből kirakott képek, fakanálbábok, papírképek és sok más kedves figura teszi meghatóvá az idős emberek, valamint az őket szeretettel gondozók közös munkáját.

Nem kis örömömre részt vehettem egy ilyen foglalkozáson, ahol az érdeklődők karácsonyi díszeket készítettek Tünde hozzáértő vezetésével, aki folyamatosan nagy türelemmel segített mindenkinek. Jó érzéssel tölt el, hogy megismerhettem néhány idős embert, Tünde és Katica áldozatos munkáját, valamint betekintést nyerhettem a Szent Anna Idősek Otthona változatos életébe.

Rásó Ica

Fotó: a szerző felvételei

Címkék: alkotás, Diósd, Karácsony, Szent Anna szeretetotthon