Tízéves lehettem, amikor először találkoztam vele. Szerelem volt első látásra, hallásra. Abban az időben már gyakran jártam az erdőt, így ismertem a vadon állatait. Különösen a madarak voltak rám nagy hatással, jó párat láttam akkor már, és felismertem sokukat az énekéről is, de ezzel a fajjal akkor találkoztam először.

Azon a nyáron is a Balatonnál töltöttem a szünidőt. A nyaralónk mellett állt egy gyönyörű hársfa (hála a Jóistennek ma is kertünk éke). Egyik nap a teraszon reggeliztünk, amikor a közeli hársfán megszólalt egy madárhang. Semmi mással össze nem téveszthető, hangos, éles „klü-klü-klü” kiáltás törte meg a csendet. Odakaptam a fejem, és a fa törzsén kúszott felfele egy csodaszép, nagy madár. Olajzöld szárnyú, piros fejű, nagy szemű harkály nézett rám. Első pillantásra megdobbant a szívem, rögtön tudtam, hogy „ő” lesz a kedvenc madaram.

Azóta több mint harminc év eltelt, de még mindig a zöld küllő a szívemnek legkedvesebb madár.

Szerencsére ez a harkályfélék közé tartozó madár szereti a kertvárosi területeket, így ma már nemcsak az erdőben vagy üdülőövezetben találkozhatunk vele, hanem a városi parkokban, ligetes helyeken is előfordul. Diósdon is lehet látni, hallani rendszeresen.

A fenti előzmények után könnyű átérezni, mennyire örültem a január első napjaiban publikált hírnek, hogy 2022-ben a zöld küllő lett az év madara.

A Magyar Madártani Egyesület 1979 óta minden évben meghirdeti az „Év madara” programját, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Az idei év vonatkozásában a lakossági internetes szavazást a zöld küllő nyerte.
Gratulálunk nekik, és reméljünk, hogy 2022-ben is sok helyen találkozunk velük.

SZ. D.

midio.hu

A fotó forrása: A Magyar Madártani Egyesület honlapja  – Orbán Zoltán

Címkék: #midióDávid, Év madara, zöld küllő