A diósdi sváb hagyományok megőrzését és ápolását felvállaló Német Hagyományőrző Egyesület évekkel ezelőtt, „A diósdi barack ünnepe” című kiállításuk alkalmával megalkotott egy interaktív játékot, amelyet az idén a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat által rendezett Diósdi Sváb Napok keretében tartottak meg.

 A gyerekek és – versenyen kívül – a játékos kedvű felnőttek számára kitalált versengés célja, hogy játékos keretek között ismertesse meg a résztvevőkkel az egykori diósdi svábok munkája által híressé vált őszibarack termesztését, művelését.Az idők során a „betelepülők” is továbbvitték és hosszú évtizedekig ápolták a baracktermesztés kultúráját – sajnos manapság már kevesen foglalkoznak Diósdon barackkal.

A szervezők a játék elején röviden ismertették a gyerekekkel a diósdi barackkultúra történetét; a játék résztvevői kis táblákon – magyar és német nyelven – írásos-képes ismertetőt is kaptak a baracktermesztés folyamatáról.

A játékosoknak három állomást kellett bejárniuk. Az első állomás („Barackszedés – leadás a gyűjtőben”) tájékoztató tábláján egy gyümölcsöskert fotója volt látható, valamint a gyűjtő, ahova anno vitték a barackot. A szervezők itt beszéltek a gyűjtés folyamatáról, valamint arról, hogyan működött az a gyakorlatban községünkben – több felnőtt nosztalgiázott is a téma kapcsán, többen elmesélték gyerekkori élményeiket.

A játékosok a „Barackfa” kosárból saját kis kosárkájukba rakták a gyümölcsöt (mely ez esetben teniszlabda volt), majd kacskaringós pályán haladva beöntötték a „Gyűjtő” kosárba. Az a gyűjtő nyert, aki egy perc alatt a legtöbb gyümölcsöt tudta „leadni”.

 

A második állomáson (Barackosztályozás) egy élethű óriássablon várta a játékosokat, melyet a szervezők a Kék Géza Művelődési Ház munkatársainak segítségével készítettek. A gyerekek itt megismerhették a barackválogatás folyamatát és megnézhették az egykor használt, eredeti sablont. Ezt követően jött a játék. A játékosoknak a rendelkezésre álló – kölönböző méretű – labdákkal az óriássablonon lévő lyukakba kellett beletalálniuk. A lyukak meghatározott pontot értek. Az nyert, aki a legtöbb pontot érte el.

A harmadik állomáson (Barackszállítás a piacra) a játékos biciklivel indult a gyümölcsöskertbe. Az állomás egyik tájékoztató tábláján Albitz Ferenc – aki Magyar Gyula növénynemesítővel együttműködve az első őszibarackfát telepítette Diósdon – fotója volt látható. Magyar Gyula Diósdon élt, később a budapesti Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola névadója lett.

A másik táblára Denkinger Károly fotója  került azzal a biciklivel, amelyen legalább hat kosár barackot helyezett el, így vitte a tétényi hévhez, majd onnan tovább – általában – a budai piacra.

A játék folyamán a gyerekek elindultak a térségünket ábrázoló kijelölt útvonalon. A felállított imitált barackfáról a bicikli kosarába szedték – az igazi, valamint a „kiskert” ládájába gyűjtött jelképes (teniszlabdák) – barackot, majd a Tétényi vasúton és a budai hegyeken keresztül megérkeztek a piacra, ahol a piaci kofás átvette tőle a gyümölcsöt. Jutalmul megkapta az általa szedett barackot. Időmérés alapján dőlt el, hogy a játékos hányadik helyezést ért el a fordulóban.

Több mint 30 gyerek jelentkezett a játékra, a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt nagyon élvezték a játékos feladatokat. Az első három helyezett tárgyjutalmat kapott.

A Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) „Civil szervezetek költségvetési támogatása” pályázata, valamint Diósd Város Önkormányzata és a Kék Géza Művelődési Ház segítségével szervezte meg a programot. Köszönet illeti a segítőket: a Kék Géza Művelődési Ház dolgozóit, Bicskei Györgyöt (előkészületek), Rónyai Gábort (szállítás), Léber Zoltánt (berendezés), valamint a verseny lebonyolításában segédkező egyesületi tagokat: Versitsné Gabit, Váriné Katit, Matyókné Erzsikét, Loschinger Zsuzsát, Tátrai Bernadettet, Strádl Jánost és Bogó Lászlót.

Tapasztalataink szerint a résztvevők nagyon élvezték a játékot. Reméljük, hogy jövőre még többen eljönnek és jelentkeznek a barackos ügyességi versenyre.

Tátrai Bori

midio.hu

Fotó: DNHE

 

 

 

Címkék: Barack, Diósdi Német Hagyományőrző Egyesület, Diósdi Sváb Napok, interaktív játék