Húsvét a locsolkodás, a móka, a csokitojások, a nyuszi és a tavasz ünnepe. Valójában pedig a kereszténység legfontosabb ünnepnapja, amikor Jézus Krisztus feltámadásáról emlékezünk meg. Ha ilyen nagy ünnep, akkor felmerül a kérdés: kell-e ajándék – például a locsolóknak – húsvétra? Ha igen, mi legyen az? Lehet például festett piros tojás, csokitojás vagy éppen csokinyuszi, de egyre kedveltebbek az igényes mézeskalács-figurák. Például azok, amelyek Judit Mézes Műhelyében készülnek Debrecenben.

A kézműves műhely névadója – aki civil szakmáját tekintve pedagógus, nyelvtanár – a midio.hu kérdésére elmondta: műhelye létrehozásával egy több évtizedes családi hagyomány született újjá. Nagyapja, Mulyicska Bertalan Kelet-Magyarország ismert és elismert mézeskalácsos mestere volt. Egyetlen leánya, Judit édesanyja, Erzsébet továbbvitte ezt a szép hagyományt, és egészen a 90-es évekig működött a műhelye Mátészalkán. Ebben a műhelyben nőtt fel Judit – egy korabeli újságcikk is tanúsítja, hogy már hatévesen mézeskalácsos szeretett volna lenni. Néhány évtizednyi kihagyás után aztán valóban visszatalált a mézeskalácsokhoz, édesanyja nagy örömére.

Judit már hatéves korában mézeskalácsos akart lenni

Mint elmondta, mézeskalácsai díszítéséhez hagyományos technikákat alkalmaz, szabad kézzel, segédeszközök nélkül, cukormázból készíti mintáit, amelyek azonban már saját stílusát képviselik. Nagy kedvencei a „keresztszemes” és csipkeminták, de a kevesebb néha több elvet követve szereti a letisztult, egyszerű, mégis mutatós díszítéseket is. Mézesei számtalanszor szereztek már örömet születésnapokon, névnapokon, esküvőkön, évzárókon, ballagásokon és megannyi más alkalommal, hiszen a lehetőségek száma végtelen. Húsvétra természetesen bárányok, kiscsirkék, pöttyösfülű nyuszik és kedves asztali díszek készülnek. Az egyik kedvenc évek óta a kétoldalas piros tojás, a hátoldalán névfelirattal.

 

Húsvétra március végéig fogad rendeléseket Judit Mézes Műhelye. A szükséges információk a műhely Facebook-oldalán megtalálhatók.

 

K. Z. 

midio.hu

Címkék: #zoltánmidio, ajándékok, Húsvét, Judit Mézes Műhelye