Így fogunk élni címmel jelent meg Grecsó Krisztián heti tv-kritikája az Élet és Irodalom múlt heti (12.) számában, amelyben a Cool Story Bro YouTube-csatorna friss adása (Bezár az iskola, így fogunk tanítani a koronavírus idején) kapcsán adja közre gondolatait. A filmben egy budapesti gimnázium tanárait látjuk, amint a koronavírus-járvány okán két nappal később életbe lépő iskolai távoktatásra készülnek; tanulják a technikai tudnivalókat, latolgatják a módszereket, lehetőségeket. Mint az egyik pedagógus megfogalmazza, a tantárgyak döntő többségénél működni fog a dolog, a kérdés csak az, meddig lesz rá szükség.

A videón az iskola pedagógusai beszélnek, gyerek nem látszik a felvételeken. Grecsó szerint a film erőssége mégis az, hogy miközben nézzük, nem lehet másra gondolni, csak rájuk.

„Arra, hogy nekik szeretni kellene épp, meg puskát gyártani az érettségire, bankettet szervezni meg életet építeni, nagy dolgokat csinálni az utolsó hónapokban, bemutató előadást, mintadarabot és nagydolgozatot, rajongani azért, amit tanulhatnak, legyen az erdészet vagy tánc. Meg persze szerelmesnek lenni, boldognak és szomorúnak lenni, sírni sós, kövér könnyeket a nagyi paradicsomlevesébe, és formázni tovább a kamasz gyurmalelket: hogyan is lehet ebben a világban tisztességes embernek lenni. És ezt nem lehet távoktatásban. Mindent lehet, csak a lényeget nem. És majd belehal az ember, ahogy nézi a különben remek felvételt, az áldozatkész pedagógusokat, és arra gondol, bárcsak hamar kiszabadulna keserű börtönéből az életünk.”

K. Z.

midio.hu

Fotó: nic.hu

 

 

 

 

 

Címkék: Koronavírus, távoktatás, Videó