Tíz évvel ezelőtt, 2009 nyarán kezdte gyógyítani a diósdi betegeket dr. Kustár Emília. Ez alkalomból mutattuk be a Diósdi Krónikában településünk új családorvosát. Alább közreadjuk ezt a beszélgetést, majd azt az interjút, amely most, tíz év elteltével, 2019 augusztusában készült.

 

„Megtisztelő, hogy háziorvos lehetek Diósdon!”

Júliusi számunkban adtuk hírül: a képviselő-testület a kiírt pályázat értékelését követően Medveczkiné dr. Kustár Emíliát bízta meg a diósdi I. számú háziorvosi praxis betegeinek ellátásával. Lapunk rövid bemutatkozásra kérte a doktornőt.

– 1976-ban születtem Szabadszálláson. Szüleimmel és nővéremmel egy szlovák nemzetiségű kis faluban, Dunaegyházán nevelkedtem. Édesapám és édesanyám aktív korukban mezőgazdasági tevékenységet folytattak, és jelenleg nyugdíj mellett is tevékenyen élnek, bár már nem fiatalok. Hálás vagyok nekik, hogy a tanulmányaimhoz szükséges feltételeket mindenkor biztosították, és mindemellett már korán munkára neveltek. Ma már büszke vagyok rá, hogy „falusi lány” vagyok.

Miért éppen az orvosi hivatást választotta?

– Az általános iskolai tanulmányaimat 1983–1991 között Dunaegyházán végeztem, majd a Kecskeméti Református Kollégium Gimnáziumában kémia–biológia tagozaton érettségiztem. Természettudományos érdeklődésem mellett pályaválasztásomat meghatározta, hogy szerettem volna emberekkel foglalkozni, ezért végül az orvosi pályát választottam. 1995-ben sikeresen felvételiztem a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemre és a pozsonyi Comenius Egyetemre is. Az 1995/1996-os tanévet a magyar állam ösztöndíjasaként Pozsonyban töltöttem, majd orvosi tanulmányaimat 1996-ban kezdtem meg Szegeden. 2002-ben „Cum laude” minősítéssel általános orvosi diplomát szereztem.

Hogyan jutott eszébe, hogy a diósdi háziorvosi praxisra pályázzon?

– A családi szál nagy szerepet játszott ebben a döntésben. Férjemet még a gimnáziumi évek alatt ismertem meg, majd 2002-ben házasodtunk össze. Ekkor már tudtam, hogy „családorvos és családanya” szeretnék lenni. 2004-ben született meg első gyermekünk, Kata, 2006-ban pedig fiúnk, Máté. Mivel férjem hivatásos katona, ezért időközben Szabadszállásról Székesfehérvárra, majd 2006 decemberében Érdre költöztünk, és azóta itt élünk. Rezidensi záróvizsgámat 2009 tavaszán tettem le, közben az érdi felnőtt ügyeletben vállaltam munkát. Így kerültem kapcsolatba a diósdi közösséggel is, és újabb szakmai tapasztalatokat gyűjtöttem. Nagyon megtisztelő és örömteli számomra, hogy a képviselő-testület döntése alapján a jövőben Diósdon lehetek háziorvos. Tudásommal és munkámmal szeretnék az emberek javára tenni, a közösséget szolgálva jó családorvossá válni. Tudom, hogy a családorvos felelős a rábízott populáció egészségéért, így a szigorú értelembe vett gyógyító tevékenység mellett fontosnak tartom a széles körű betegségmegelőző lehetőségek, így például az egészségnevelés, tanácsadás, szűrés alkalmazását is a mindennapi gyakorlatban. A jövőben szeretettel várok minden kedves diósdi lakost, aki bizalmával megtisztelve, a felmerülő egészségügyi problémáira tőlem vár gyógyírt.

K. Z.

(Diósdi Krónika, 2009. augusztus)

 

“A titok, a megoldás a test és lélek egységében rejlik”

 

Kedves Doktornő! Kérem, foglalja össze röviden, mi történt 2009 óta?

–  Nagyon gyorsan elszaladt az elmúlt 10 év… A diósdi praxisba kerülésemet követően, 2010 májusában sikeres szakvizsgát tettem háziorvostanból, majd 2013-ban foglakozás-orvostanból is, így jelenleg már nemcsak háziorvosi, hanem üzemorvosi ellátást is végzek. A kezdetben 1000 fő körüli praxislétszámom az elmúlt évek alatt több mint duplájára nőtt. A település növekvő lélekszáma miatt 2016-ban a felnőtt háziorvosi ellátás újabb praxissal bővült, így a mi összetartó csapatunkhoz dr. Magyar Mária Tünde és asszisztensnője, Saci is csatlakozott. A mindennapi munkánkban és küzdelmeinkben nagyon meghatározó a jó munkahelyi közösség, amilyért nem győzök kellően hálás lenni nemcsak közvetlen asszisztensnőmnek, Évának, de a többi kollégámnak is.

Dr. Kustár Emília (bal oldalon) diósdi háziorvos kollégáival

Hogyan sikerül összehangolni a családanyai feladatokat az orvosi hivatással?

 – Természetesen, mint családanya a legbüszkébb a gyerekeimre vagyok, akik lassacskán felcseperednek. Kata 15, Máté már 13 éves. A mindennapokban gyakran nehéz megtalálni az egyensúlyt család és munka között, de azért nagyon igyekszem mindenhol helytállni, és ha mégsem sikerül, a férjem is besegít.

Próbálok hű maradni az eredeti elképzelésemhez, hogy  családanya és családorvos leszek egy időben!

2016. augusztus végétől, már nem csak Diósdon dolgozom, de családommal diósdi lakos is lettem, így még jobban kötődöm az itt lakókhoz. Sajnos 2016 októberében elvesztettem az édesanyám, aki mindenki közül talán a legbüszkébb lenne arra, hogy befogadtak és megbecsülnek nemcsak a betegeim, hanem a diósdiak is. Édesapám továbbra is a szülőfalumban, Dunaegyházán él aktív nyugdíjasként, nővérem pedig családjával Hartán lakik.

 Tíz év diósdi gyógyítói tapasztalata alapján mit tanácsol a betegeinek, az olvasóknak?

– Nem gondolom, hogy minden betegségre megoldás lehet az orvos által javasolt egy vagy két tabletta,

sokkal inkább hiszem, hogy a titok, a megoldás a test és lélek egységében van.

Rohanó világunkban, ha nem állunk meg néha-néha, azon kaphatjuk magunkat, hogy testi tüneteinkkel orvoshoz kell fordulnunk. Betegeimet próbálom leszoktatni a dohányzásról. Gyakran hallják tőlem, hogy „Aki hozzám tartozik, nem dohányozhat!” – amit leginkább csak én gondolok komolyan, pedig kizárólag a páciensen múlik, hogy elhagyja-e a dohányzást, szakít-e időt a mozgásra és esetleg egy kicsit jobban odafigyel-e az étkezésre. Fontosnak tartom a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételt is.

A diósdi gyógyító csapat

 Hogy érzi magát diósdi háziorvosként ma, tíz évvel az idekerülése után?

– Sok minden történt az eltelt évtized alatt. Ami nem változott a tíz év alatt: továbbra is örömteli és megtisztelő egy jó csapat tagjaként Diósdon háziorvosnak lenni.

 

Kiss Zoltán

Címlapkép: Dr. Kustár Emília férjével és gyermekeivel (családi archív)

Fotók: Diósd Egészségház Facebook-oldala

A diósdi felnőtt háziorvosi praxisokkal kapcsolatos információk megtalálhatók Notesz rovatunkban, ide kattintva.

 

 

 

 

 

 

Címkék: Diósd, Dr. Kustár Emília, háziorvos