Kifejezetten jó kis családi programnak ígérkezik a csákvári dombokon elterülő Haraszt-hegyi tanösvény végigjárása.

A Vértes-hegységben Csákvár település mellett kopár sziklák emelkednek. A Haraszt-hegyen igazi dolomitos, mediterrán vidék tárul elénk, meredek sziklatörésekkel, mély völgyekkel. Ezen a déli fekvésű, napsütötte tájon különleges, mediterrán országokra jellemző élőhely alakult ki, melyen a Haraszt-hegyi tanösvény kalauzol végig bennünket.

Kopár sziklák a Kerek-hegyen

A tanösvény Csákvár határában kezdődik. Csákvárt a Gántra vezető úton kell elhagynunk; a település végén balra vízmű, jobbra pedig a tanösvény parkolója található. A tanösvény 3,5 kilométer hosszú, így kisgyermekkel is könnyedén teljesíthető. Hét állomáson keresztül ismerjük meg a dolomitos táj geológiáját, növény- és állatvilágát.

A 3,5 km hosszúságú túra könnyen teljesíthető kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Túránk elején karsztbokorerdőn keresztül vezet az út, majd felkapaszkodunk a tanösvény legmagasabb pontjára, a 332 méter magas Kerek-hegyre, ahol dolomitgyeppel borított fennsíkra jutva, kevés fával, de annál több különleges növénnyel találkozhatunk. A helyiek azt mondják, hogy ősszel a legérdemesebb ide ellátogatni, mert akkor virágzik a cserszömörce, amelyből itt terem dögivel. Ilyenkor az egész domboldal pirosba öltözik, a cserszömörce jellegzetes piros-vörös virágainak köszönhetően. Tavasszal is szép a tanösvény, ekkor számos védett virágunk pompázik a tájon.

A tanösvény tetejéről szép panoráma tárul elénk Csákvárra és környező hegyekre. A csúcsról lefele jövet pedig a Kőlik-völgy izgalmas sziklahasadékai között ereszkedünk lefele. A túra vége felé, a Kőlik-völgy végén, amikor az út jobbra visszakanyarodik a kiinduló pont irányába, a kanyarban egy fára szögezett kis fatábla balra mutat, „Szent Család” felirattal. A nyíl irányába haladva, balra kis ösvényen át pici barlanghoz érkezhetünk, ahol szép betlehemest rendeztek be. Szerénységükre utal, hogy nem fedik fel magukat, nincs jelzés, hogy ki és milyen célból állította. Mindenesetre, bárki is volt, a Jóisten megáldja érte, hogy családi túránk utolsó lépéseit a Szent Családot látván tehettük meg. Érdemes arra kanyarodni, ha a tanösvényen járunk.

A Szent Család barlangja

A Szent Család barlangja után az út, a csákvári szőlőhegy felett visszatér a parkolóhoz. A túra hossza két óra, attól függően mennyit időzünk a természet kínálta csodák megszemlélésével.

Mi egy meleg nyári napon vágtunk neki az útnak, így a mediterrán hangulat még jobban éreztette hatását. Egy picit úgy éreztük magunkat, mintha Horvátországban vagy Görögországban lennénk egy kiránduláson: kopár, sziklás hegyek, tikkasztó meleg és kabócák koncertje mindenütt. Igazán különleges élmény.

Szöveg és fotók: Szende Dávid

 

Címkék: #midióDávid, Családi túra, Kiránduljunk, Tanösvény, Vértes