A Velencei-hegység érdekes alakú gránitszikláival különleges geológiai élményt tartogat számunkra. Az egyik ilyen a Nadap feletti Meleg-hegyen található Likas-kő, mely annyira közel van, hogy kis túlzással egy lyukasóra alatt bejárható.

A Velencei-hegység köveit az idők vasfoga lekoptatta, a víz és a szél ereje kimosta, így különleges alakzatú sziklák jöttek létre. Ebből leghíresebb a Pákozd feletti Ingókövek sziklacsoport, mely méltán népszerű kirándulóhely. A Likas-kő az erdő mélyén bújik meg, így pákozdi testvéreihez képest kevésbé ismert. Késő tavasszal, amikor a járvány miatt az óvodák és iskolák zárva voltak, családi lyukasórát tartottunk a Velencei-hegységben.

A Velencei-tó térsége a budai agglomerációból nagyon rövid idő alatt elérhető (Diósd–Nadap 40 km, 28 perc). A Likas-követ legkönnyebben a Nadap és Lovasberény közötti műútról közelíthetjük meg, az autót az útról leágazó földút kezdeti szakaszán tudjuk letenni (gps koordináta: 47.264849, 18.600316). Ezen a földúton kell elindulnunk, majd néhány száz méter múlva becsatlakozunk a sárga jelzésű turistaútra. Egyenesen haladunk felfelé a sárga jelzést követve kb. 1 kilométert. Itt egy útelágazáshoz érkezünk, a sárga jelzés balra fordul az egykori honvédelmi bázis felé, de mi a piros háromszög jelzésre jobbra fordulunk egy vékony, erdei ösvényre. A piros háromszögön pár száz méter után már látható is úticélunk, a Likas-kő.

A gyermekeink azonnal birtokba vették a sziklát, és a szülői kéz biztosítása mellett megmászták. A szikla robusztusan emelkedik ki a fák rejtekéből, a közepén nagy lyuk tátong, amely szép látványt nyújt, és kiváló fotótéma is, a nap megfelelő állása esetén a lyukon átszűrődő napsugarakról szép képeket lehet készíteni. A szikla alja pedig megfelelő hely az családi uzsonna/ebéd elfogyasztására is.

A fák között bukkan fel a Likas-kő

Miután a gyerekek kijátszották magukat, ugyanazon az úton mentünk vissza az autóhoz. A túra teljes hossza (oda-vissza) mindösszesen 3 km volt, és időben pedig nem sokkal haladta meg egy tanóra időtartamát (étkezéssel, pelenkázással, nyakbavétellel, játékkal együtt mindösszesen 1 óra 14 perc volt a séta).

Mivel a túra tényleg gyorsan véget ért, ezért hazafele bátorkodtunk kitérőt tenni és megtekintettük a Bence-hegyi kilátót, amely egy különös formájú építmény. Megmászni nemcsak az érdekes formája miatt érdemes, hanem mert csodás kilátás nyílik a Velencei-tóra és környékbeli hegyekre. Követendő példa, hogy a kilátót a helyi lakosok választották ki a három nyertes tervpályázat közül, így a lakosságnak leginkább tetsző tervek szerint építették meg a magaslatot.

A Likas-kő-túrát ajánljuk vasárnap délutáni könnyű családi sétának, amikor a családi ebédet már megettük és a lecke is készen van, de nem tudjuk, mivel töltsük el a délutánt. Nem fogunk csalódni, közel van, gyorsan járható és csodás természeti képződménnyel fogunk találkozni.

Szende Dávid

midio.hu

Fotó ( mivel a túrán készített képeinket sajnos elérhetetlenné tette a technika ördöge, így): velenceito.info, turistamagazin.hu

Címkék: #midióDávid, Családi túra, Velencei-hegység