Bakony hegységünk tele van vadregényes helyekkel, és számos legenda is kapcsolódik hozzá, például a bakonyi barlangokban bujdosó betyárokról, illetve az erdőségben lakó Kamor varázslóról. Van azonban egy olyan történet, amely a római korra nyúlik vissza: a Bakonynána szomszédságában elhelyezkedő, sziklák között lezúgó látványos vízesés a legenda szerint arról kapta a nevét, hogy már a római korban is fürdőnek használták. Ezt a mítoszt semmilyen hivatalos történelmi kutatás nem támasztja alá, így azért bizonyosak nem lehetünk benne, hogy a Pannóniában menetelő római légió katonái itt mosták le magukról az út porát. Ugyanakkor a legenda remek kedvcsináló lehet gyermekeinek egy jó kis családi túrához, mely elvezet bennünket hazánk egyik legvadregényesebb vízeséséhez, ahol meleg nyári napokon még a lábunkat is belelógathatjuk a kristálytiszta, hűsítő Gaja-patak vizébe.

Nagy sziklák között bugyog le a patak

A Gaja-patak végigcsordogál szinte a teljes Bakonyon és a hosszú évek alatt szebbnél szebb patakvölgyeket vájt ki magának. Ezek közül az egyik legszebb a Bakonynána közelében található Római-fürdő. A vízesés az országos kéktúra útvonalán fekszik és legegyszerűbben Bakonynána településről közelíthető meg: a falu déli részén található Prém-malomnál csatlakozhatunk rá a kék jelzésű turistaútra. Autóval a malom fakerítése előtt parkolhatunk, tovább ne menjünk, mert az már magánterület. Itt vette kezdetét a vízesés-felfedező túránk.

Utunk végig a kék jelzésen vezetett. Először megkerültünk a malmot és hozzá tartozó vendégházat, majd nemsokára elértük a Gaja-patak csodás völgyét. A vékonyka út fent fut a hegyoldalban, a patak pedig alattunk csörgedezik. Kb. 2 kilométer séta után, hídon átkelve a patakon egy szépen kialakított erdei pihenőhöz értünk. Habár a nyár egyik legforróbb napján látogattunk el ide, percre pontosan ekkor szakadt le az ég, így még volt időnk menedékbe húzódni. Ezt követően fél óráig tombolt felettünk a nyári zivatar, de a hátunkon hordozókban alvó gyermekeink ebből mit sem vettek észre, mert az erdei kisház teteje alatt védve voltunk a széltől és esőtől egyaránt.

Az erdei pihenőtől már csak pár méter a Római-fürdő. A patak partján kell sétálni addig, amíg egyszer csak véget ér az út és a patak is eltűnik, itt kezdődik a vízesés. A patak nagy sziklák között zubog a mélybe. A lezúgó víz az évek során a sziklák tövében kisebb tavacskákat mélyített ki, talán innen eredhet a fürdő elnevezés. A vízesését felülről tudjuk megközelíteni. A sziklaperemen lenézve láthatjuk alattunk a zuhatagot, a sziklás szurdokvölgyet, alján a lezúduló vizet megszelídítő tavacskákkal.

Az út vége, a vízesés kezdete

A nyári zápor után gyorsan felduzzad a patak

A túlpartól is csodás a látvány

Miután megcsodáltuk a vízesést, ugyanazon az úton (kék jelzés) sétáltunk vissza az autóhoz. A túra így oda-vissza mindössze kb. 4 km hosszú volt.

A Római-fürdő minden évszakban csodás: tavasszal, hóolvadás után rengeteg víz zubog le a sziklák között; forró nyári napon bele is márthatjuk lábunkat; ősszel a rengeteg falevél színezi meg a vizet, és télen a befagyott vízesés nagy jégcsapjaival ad életre szóló élményt az odalátogatónak.

Ez az a hely, ahova biztosan többször is visszatér az ember, és mindig reménykedhet benne, hátha találkozik Sobri Jóskával vagy akár Kamor varázslóval.

SZ. D.

Fotók: midio.hu, bakonynana.hu, vehir.hu

Címkék: #midióDávid, Bakony, Családi túra, Római fürdő