A 413 méter magas Tátika hegyén álló várrom hazánk egyik legkorábban épült magánvára, így mindenképpen érdemes ide felkapaszkodni, ha a Balaton környékén csatangolunk.

Tátika-vár neve a Tátika nemzetség nevéből ered, a terület ugyanis e nemzetség tulajdona a honfoglalást követően. 1248-ban IV. Béla király döntése alapján a területet elkobozták a Tátika nemzetségtől és Zaland (Zlandus) veszprémi püspök kapta meg. Ő építette fel a Tátika-hegy tetején a várat 1248–1257 között.

A vár végigkísérte a hazánk viharos századait, több tulajdonosa is volt, végül a törökök adták meg számára a kegyelemdöfést, amikor 1589-ben kifosztották és lerombolták. Azóta az egyik legrégebbi magyar magánvár romjaként ékeskedik a magyar történelem egyik szereplőjeként.

A vár Zalaszántó és Bazsi között található. Zalaszántót Sümeg felé elhagyva a Hidegkúti majornál kell leparkolnunk. Távolsági buszmegálló is található itt, Zalaszántó-Hidegkúti major a megálló neve.

A majorból az országos kékjelzésen haladunk felfele, majd egy nagy kanyar után pihenőhelyhez érkezünk, ahol a kék színű várjelzést követve balra fordulunk és felbaktatunk a várba.

A vár romos, de nem omlásveszélyes, így bejárhatjuk minden kövét. A várból csodálatos panoráma tárul elénk a Balaton-felvidékre, Sümegre, sőt szép időben a tanúhegyeket is látni lehet.

Nagy élmény ezt régi magyar várat meghódítani, ami gyerekkel is teljesíthető, hiszen a várhoz vezető út kb. 2 km hosszú, így oda-vissza mindössze 4 km-t kell megtennünk.

Szende Dávid

Forrás: www.zalaszanto.hu, www.zala.hu

A vár jelenlegi állapotában

 

A fák lombkoronája között Sümeg vára tűnik elő

Háttérben a tanúhegyek

 

Címkék: #midióDávid, Balaton, Családi túra, vár