1. Nézd mindig a dolgok jó oldalát.

  2. Tarts édesebb napokat.

  3. Szeress!!

  4. Tarts állatot!

  5. Légy okos!

Az érdi Pócsi Dóra Leya 2014-ben megjelent Leya című kötete kicsi korától írt verseit, mondókáit, novelláit és dalszövegeit tartalmazza, saját rajzaival illusztrálva. A könyvet Dóri szülei és testvérei – előszó helyett írt – gondolatai nyitják meg.

Dórika – a kicsi CSODA – 2000. július 27-én, egy csütörtök hajnalban érkezett, nagyon sietett, hisz 7 hónapra született. Már picinek is nagyon erős volt, öt hét alatt “összeszedte” magát annyira, hogy édesanyjával hazamehettek a kórházból. Egész kicsi korától imádta a könyveket, verseket fabrikált, meséket költött. Imádta a Dórika meséket, amelyek arról szóltak, mi történt vele a nap folyamán. Nagyon érzékeny, szeretetre méltó kislány volt. Mindenkihez volt pár kedves szava. Óvodás korába mindig talált magának egy-egy idős nénit, akinek az oviban aznap tanult verseket elmondta. Imádta az állatokat, felnőtteket meghazudtoló módon védte a környezetet. Mindig kiállt a gyengébbekért, elesettekért, az igazságért, akár a felnőttekkel szemben is. Többek között ezért is szerették osztálytársai. Szeretetrohamaival gyakran zavarba hozta az embereket. Azt tanította: mindenkit úgy kell elfogadni, amilyen! Nagy tervei voltak. Iskolapszichológus szeretett volna lenni, gyakran fordultak hozzá iskolatársai a problémáikkal, melyekre nagyon érzékeny volt. Egészen kicsi korától azt tervezte, ha nagy lesz, hajléktalanotthont fog építeni. Híres divattervező szeretett volna lenni, nagyon szép ruhákat tervezett. Az énekesnői pálya is vonzotta, dalszövegeket írt. És szerette volna, ha megjelennek az írásai.

Kicsi korától gyakran beszélt Istenről, az angyalokról, anélkül, hogy bárkitől hallotta volna. Egyik versében ezt írja:

“Nem maradhatok, túl kicsi ezt a tér,

egyszer mindenki hazatér.

Nem maradhatok, túl kicsi ez a tér

Jöhet minden már, ami belefér.”

Dóri 2013. december 12-én – egy csütörtöki napon – 13 éves korában hazatért az angyalokhoz, ahonnan érkezett. Egy ismerős ezekkel a szavakkal búcsúzott tőle:

“Ez a kicsi lány annyi szépet, boldogságot, vidámságot adott az embereknek, ami önmagában csoda.”

Az érdi Szociális Gondozó Központ Család- és Gyermekjóléti Központja 2015-ben díjat alapított, melyet Dóriról neveztek el. Közösségért végzett munkájuk és szociális érzékenységük elismeréseként Pócsi Dóra-díjat idén először – érdi gyerekek mellett – diósdi iskolások is kaptak a tanévzáró ünnepségen.

Dóri könyve

Leya

Írta: Pócsi Dóra Leya

A kötetben Dóri rajzai szerepelnek.

Kiadta az EFO Kiadó és Nyomda Kft. 2014-ben.

midio.hu

Címkék: Pócsi Dóri