Egy hosszú és gazdag életút állomásai című cikkünkben írtunk arról, hogy egy 90. születésnapját ünneplő, Pusztazámorhoz ezer szállal kötődő polgárnak, Páli Annának – A Szendrey-majortól Pusztazámorig címmel – önéletrajzi kötete jelent meg a közelmúltban. A szerző a könyvét a pusztazámori kisiskolásoknak ajánlotta, és nemcsak ajánlotta, de a napokban személyesen át is adta.

A rendhagyó könyvbemutatóra és -átadásra április 5-én reggel került sor a pusztazámori iskolában, melyen mind a 91 kisiskolás és a tanító nénik, valamint a kisegítő személyzet, azaz a takarítók is dedikált könyvet kaptak. Bájos jelenet volt, amikor egy szégyenlősen toporgó kisfiú megkérdezte a tanító nénit: szabad megölelni Panni nénit? A jól sikerült iskolai programon a szerző reményét fejezte ki, hogy a könyv olvasása mind a kisiskolások, mind pedig szüleik és nagyszüleik számára tanulságos múltidéző élményt nyújt.

A kötet címlapja

Páli Anna a midio.hu-nak elmondta: a 90. születésnapja felé közeledve úgy érezte, hogy élete főbb eseményeit, életútjának meghatározó állomásait valamilyen módon meg kell örökítenie, hogy családja, szűkebb környezete és szeretett lakóhelyének polgárai számára fennmaradjanak, az utódok tanulni, okulni tudjanak belőle. Kora miatt a kilenc évtized eseményeinek papírra vetése már megterhelő lett volna számára, ám lehetőséget kapott arra, hogy írás helyett úgy mesélje el élettörténetét, melyet a kiadó munkatársa diktafonon rögzített. Az 5-6 alkalommal lezajlott, esetenként 3-4 órás beszélgetés alapján született meg a kötet, mely a „friss” szöveg és tucatnyi fotó mellett a szerzőnek a helyi lapban megjelent cikkeit is tartalmazza.

Egy kisdiák rajza Panni néninek

A 300 példányban napvilágot látott könyvből a helyi iskola mind a 91 kisdiákja kapott egy-egy könyvet, akiknek a szerző a munkáját ajánlotta. „Kedves Szülők és Nagyikák! Ezt a könyvet a kisiskolásoknak ajánlottam, azoknak, akik már olvasni is tudnak. Most azt kérem a felnőtt olvasótól, hogy a gyerekekkel való beszélgetéseik során mondják el a kicsiknek: ez a falu, ahol élünk, egy csodavilág, amelynek már első királyunk, Szent István idejében temploma épült. Szeressük, óvjuk és büszkén hirdessük történelmi múltját!”

Ismerkedés a könyvvel

Panni néni különösen vonzódik a fiatalokhoz, többüket – főleg a kiemelkedő sportolókat – rendszeresen bemutatta a Zámori Hírekben. Így ír erről: „Életem során mindig odafigyeltem a fiatalokra, mindig pozitívan viszonyultam hozzájuk. Hogy honnan eredeztethető ez a hozzáállás, mentalitás? Az a helyzet, hogy az én fiatal éveim a második világháború miatt nagyon zűrösen teltek. Tízéves voltam 1943-ban. Jóllehet, mifelénk heves harcok nem dúltak, nemigen lőttek, de a háborúnak számos közvetett hatásával kellett együtt élnünk. Az apák és a fiúk mind katonák voltak, az összes tennivaló az asszonyokra és a gyerekekre hárult. De nemcsak a háztartás körül, hanem a földeken is! Na most ez volt a legnagyobb nehézség. Addig én nem dolgoztam a földön. De mikor 10-11 éves lettem, a háborús évek miatt muszáj volt megtanulni kapálni. Fogalmam nem volt a kapálásról addig. És akkor tanultam meg, mit jelent a fizikai munka. Igaz, nem annyit dolgoztunk, mint a férfiak, de valamennyi munkát azért elvégeztünk.

Én mindég, már az óvodáskoromban is, vezető szerepet kaptam a társaságban. Nem tudom, hogy ezt úgy vívtam-e ki, de adódott! Mert én mindenre elsőnek ugrottam, ha valamit mondtak, én már csináltam is. Szóval engem nem kellett kapacitálni semmire, sőt, magamtól is kitaláltam, hogy ezt csináljuk, azt csináljuk! Mindég tevékenykedtem, mindég kitaláltam valami mást, mint ami addig volt. És úgy látszik, hogy ez a mentalitásom megmaradt, még ma is, közel 90 évesen. Mindig meg akartam váltani a világot!  Rájöttem, hogy az egyetlen módszer arra, hogy végre tudjam hajtani, amit elképzeltem, ha a fiatalokhoz, a gyerekekhez fordulok. Mert ők megcsinálják, amit mondok nekik. Nem szólnak ellene, nem mondják, hogy ez nem jó, örülnek, hogy megcsinálhatják. És mikor erre rájöttem, onnantól tudatosan kerestem a társaságukat.”

A szerzőtől azt is megtudtuk, a könyvnek igen jó visszhangja van, a megjelent 300 példány már szinte mind olvasóra talált.

K. Z.

midio.hu

 

 

 

Címkék: #zoltánmidio, Gyerekek, könyvbemutató, Páli Anna, Pusztazámor