Június 21-én vasárnap 101 éves korában elhunyt Bálint György kertészmérnök, szakíró, újságíró, az egykori Kertészet és Szőlészet című folyóirat főszerkesztője, sokunk kedvenc Gyuri bácsija. Egész életében nem tett mást, mint szerette és bemutatta a körülöttünk lévő természetet. Elhitette velünk, hogy mi is képesek vagyunk csodát tenni a kertben, hogy nincs lehetetlen, s egy tenyérnyi föld is édenkertté varázsolható.

MiDió Bálint György Bálint gazda

Bálint gazda maga volt a csoda, a 80-as évek televíziózásának felfedezettje, az Ablak című magazinműsor hihetetlen népszerűségű agronómusa. Ki gondolná, hogy a 40 évvel ezelőtti Magyarországon celebeket megszégyenítő karriert lehet befutni pusztán a fák, virágok gondozásának apró fogásairól beszélve. Mert bizony ő lett – máig felülírhatatlanul – az ország kertésze, mindannyiunk Bálint gazdája. Neve fogalommá vált.

De vajon hányan tudják, hogy milyen rögös, szenvedésekkel teli út vezetett a „bálintgazdaságig”?
Bánó András tavaly készült, a Bálint gazda, a százéves kertész című interjúkötetéből sok minden kiderül. Ahogy a könyv ajánlójában írják: „Ebben a különleges önéletírásban arról mesél, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! címet viselő kertészeti tanácsadó rovatára; miként tette túl magát azon, hogy megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak.”

Sok-sok izgalmas részlet teszi teljessé Bálint György életét, kezdve a névváltoztatásával (Braun Györgyként született) egészen a legutolsó sajtóhírig, miszerint nem kaphatja meg 100. születésnapja alkalmából a XVI. kerület díszpolgári címét korábbi politikai szerepvállalása miatt.

Hosszú élete során mindig képes volt meglátni a jót, nem kesergett a múlton, hanem energikusan, optimistán a jövőbe tekintett. Azt vallotta, hogy egy kertész számára minden nap újat hoz. Kinyílik a virág, megérik a paradicsom vagy eljön a szőlőszüret ideje. Egy gazda soha nem henyélhet, a természet újabb s újabb feladatokat ad számára. Bálint gazda sem pihent szinte az utolsó pillanatig. Unokája segítségével működtette internetes honlapját (balintgazda.hu), melyen úgy, mint az elmúlt 50-60 évben a mezőgazdasági ismeretterjesztést gyakorolta. 100 évesen is videótanfolyamot vezetett, növényvédelmi tanácsokat adott, ezernyi aggódó kérdésre válaszolt napi rendszerességgel. Saját bevallása szerint a munka tartotta fiatalon.

Vasárnap reggel örökre megpihent, kedvenc növényei azonban tovább virágzanak, hirdetve a természet csodálatos örökkévalóságát.

Bányai Petra

Fotók: Facebook

Címkék: #midióPetra, Bálint gazda, Bálint György, Búcsú, Példakép