Bogár Zsuzsa pszichológus, családterapeuta egy nagyon fontos, sokakat érintő aktuális témával jelentkezett a krízisbe került párokat segítő Válásterápia című oldalán. “Nem kérdés, hogy a járványügyi veszélyhelyzet – mint minden másra az életünkben – a kapcsolattartására is rányomja a bélyegét” írja. “De vajon hogyan jelennek meg a gyakorlatban ezek a hatások? Milyen kérdésekkel, dilemmákkal néznek szembe azok a szülők, akik külön élnek?” – a szakember összegyűjtötte a leggyakoribbakat, és útmutatást is ad ezek kezeléséhez. 

A krízis mindig fordulatot hoz az életünkbe. Bármennyire is lezuhanunk a helyzet mélyére, kijöhetünk belőle úgy, hogy fejlődünk általa. Ha tudunk nyitottak és rugalmasak lenni a változásra, át tudjuk értékelni a körülöttünk lévő világot, a kapcsolatainkat. Ez egyéni szinten is hozhat pozitív változásokat és fejlődést, ami akár hatással lehet az exünkkel való kommunikációra is.

Engedhetem-e a gyereket a másik szülőhöz? Az exem sokkal felelőtlenebb egyébként is. Mit tehetek most a COVID idején ezzel? Mi van, ha én megtiltok valamit a kamasz gyerekemnek (pl. találkozzon a barátaival) de az exem megengedi majd, amikor nála lesz? A volt párommal közösen döntünk úgy, hogy nem jönnek hozzám a gyerekek, amíg rendeződik a helyzet. Őket nem fogja ez traumaként érinteni? Be kell-e pótolni a kimaradt időt, amit most nem tölthetett a gyerekem a másik szülővel?

A kérdésekre a válaszokat ide kattintva olvashatjuk.

Ha a két különélő szülő most konstruktívan tud együttműködni, és támogatni a gyermeket ebben a szituációban, akkor ez továbbvihető és jó mintaként szolgálhat más, későbbi krízishelyzetekben.
Próbáljuk a helyzetet jó tanítóként felfogni! Legyünk alázatosak és ne azt nézzük, hogy a másik szülő is tud-e alázatos lenni! Vegyük le a fókuszt arról, hogy ő milyen, ő mit csinál, ő hogyan küzd meg a helyzettel!

Foglalkozzunk azzal, hogy mi az, amit mi most megtehetünk és meg is teszünk a gyerekeink és a családunk védelme érdekében.

Vigyázzunk egymásra!

Forrás: Bogár Zsuzsa

Címkék: Bogár Zsuzsa, Koronavírus, válás