1983. március 17-én Cziffra György (1921–1994) zongoravirtuóz adott koncertet Zalaegerszegen. A Franciaországban élő világhírű magyar művész előadására sokan kíváncsiak voltak, közel kétezren vettek jegyet a városi Sportcsarnokba. Feleségemmel mi is felautóztunk Keszthelyről a Trabantunkkal a megyeszékhelyre. Egy életre szóló élményben volt részünk.

Az 1983-as esztendőnek volt még egy emlékezetes eseménye számunkra: december 16-án megszületett második gyermekünk, a fiunk, M.

2023. március 31-én ismét hallhatta a közönség Zalaegerszegen a 40 évvel ezelőtti Cziffra-koncert repertoárját. Schubert, Chopin, Schumann és nem utolsósorban Liszt műveit Cziffra György életművének elkötelezett népszerűsítője, a Cziffra Fesztivál alapítója és művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész szólaltatta meg.

Mi ugyan nem, de zenekedvelő gyermekünk ott volt a koncerten. Kezdés előtt néhány fotót küldött az egykori zsinagógából kialakított hangverseny- és kiállítóteremről, majd, már az előadás alatt, érkezett egy szöveges üzenet.

„Megkérdezték, ki volt itt 40 éve, feltettem a kezem.”

Ő csak tudja…

K. Z.

midio.hu

Cziffra György zongoraművész

 

Balázs János, a Cziffra-hagyaték ápolója

 

A zalaegerszegi hangversenyterem

 

Fotó: K. M. és Facebook

Címkék: #midióZoltán, 1983, 2023, Balázs János, Cziffra György, Zalaegerszeg