Amikor 1902-ben a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelmében megkötött párizsi egyezmény megszületett, még sehol sem volt klímaválság, de már akkor fontosnak tartották a természet védelmét. Magyarországon 1906-ban Apponyi Albert vallási és közoktatásügyi miniszter rendeletbe foglalta, hogy az elemi népiskolákban minden év májusában fel kell hívni az ifjúság figyelmét a természetvédelemre. Így lett május 10-e a madarak és fák napja.

Sokáig azt hittem, hogy ami a Földön körülvesz, hegyek, folyók, fák, a világ legtermészetesebb tartozékai. Gyerekként az sem okozott különösebb lelkiismeret-furdalást, hogy kihúzzam a légy lábát, és nézzem, hogy biceg, esetleg úszni tanítsam a hangyákat vagy várat építsek a szerelmesen összeragadt bodobácsoknak. Madarakat is csak azért nem fogtam, mert a repülés valahogy nem ment a magasból leugorva még az öreg esernyővel sem. Viszont a szomszéd macskájának többször sikerült egy-egy sérült galambot vagy verebet levadásznia, így végső soron őket is volt alkalmam közelről tanulmányozni.

Aztán lassan felnőttem a szó mindenfajta értelmében, és ma már egészen másként tekintek a körülöttem lévő világra. Ahogy öregszem, egyre kevésbé igénylem a civilizáció „áldásait”, és egyre jobban vonz a természet szépsége és csendje. Fontos a befelé fordulás, s olykor már megérint az örökkévalóság csodája a több száz éves fákat, vagy a gyorsan futó felhőket nézve.

Ismerem Szent Ferenc legendáját is, aki lelkesen prédikált a madaraknak arról, micsoda szabadságot kaptak Istentől azzal, hogy az ég urai, ráadásul még ruháról sem kell gondoskodniuk, hiszen van tolluk.

Nos, a csoda valóban körülöttünk van, de vajon meddig? Az Oxford angol szótár szerkesztői szerint 2019-ben a klímavészhelyzet lett az év szava. A kifejezés több, ugyancsak az éghajlatváltozással kapcsolatos szót (klímaválság, klímaszorongás, repülési szégyen) előzött meg, használatának gyakorisága 12 hónap alatt megszázszorozódott – adta hírül négy éve a hvg.hu. Azóta nemhogy csökkent volna, de egészen mindennapossá vált – különösen a fiatalok körében (hmm, előttük még ott van az élet…) – az a bizonyos klímaszorongás okozta pánikbetegség.

Csősz Katalin lenyűgöző fotóválogatást tett közzé természetképeiből a Facebook-on. Katalin 1998-ban költözött Diósdra, egy rövid ideig dolgozott az ÁMK-ban, az iskolatitkárt helyettesítette, amíg ő gyesen volt. Időközben megismerte az akkor még „falucska” apraja-nagyját. Azóta is szaporodik az ismerősök száma, hisz igyekszik minél több közösségi programon részt venni: jár a Body&Soul-tornára a közösségi házba, a Paulus Evangéliumi Közösségbe, és a Kortalanok  Kulturális Séta és Torna Klubjának  is tagja. A kirándulásokon mint házi fotós örökíti meg a pillanatokat. Úgyszintén ő az állandó fotósa a MiDió-sétáknak is. Nagyon szeret utazni, eleinte videózott, úgy hat éve tért át a fényképezésre. Képeit Nikon gépével, illetve néha telefonnal készíti. Mondhatni, hogy a természetfotózás lett a hobbija, ezért még egy nagylátószögű és egy  teleobjektívet is beszerzett, ami „közel hozza” a madarakat.

Csősz Katalin

Minden fotónak külön története van, mint ahogy minden kismadár egy-egy egyéniség. Szorosan hozzájuk tartoznak természetes élőhelyükként a fák is, amelyek ugyanúgy élő, lélegző részei a nagy egésznek. Katalin fotóit nézve összefacsarodik a szívem: vajon meddig láthatjuk, hallhatjuk még a természet e kicsiny légi követeit, meddig kirándulhatunk zegzugos erdőkbe?

Márpedig amit mi, emberek rontottunk el, azt nekünk is kell helyrehoznunk. Erre figyelmeztet David Brower környezetvédelmi aktivista sokak által ismert mondása is, miszerint úgy éljünk, hogy soha ne feledjük: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Katalin madarai is mind ezt üzenik a fotókon.

 

Mátyásmadár fürdéshez készülődik. Ópusztaszer környéke, lesből készült

 

Rozsdafarkú a rozsdás kerítésen. Fonyód, csak úgy, az utcán sétálva

 

Vízirigó, Erdély, Köves-Körös. Ez egy korán kelés, és több órás várakozás eredménye

 

Fenyveserdő. Erdély, Bihar-hegység

 

Szívecske a fába vésve, sok évvel ezelőtt. Erdély, Bihar-hegység

 

Rozsdafarkú, a fonyódi utcán sétálva, teleobjektívvel

 

Kék cinege fürdik, Érd, Beliczay-sziget, lesből készült

 

Csuszka. Érd, Beliczay-sziget, lesből készült

 

Kora tavaszi erdő. Érd, Beliczay-sziget

 

Búbos banka. Jászkisér, lesből készült

 

Fa. Érd, Beliczay-sziget

 

Vörösbegy. Érd, Beliczay-sziget, lesből készült

 

Sárgafejű királyka. Diósd, a fotós saját kertjének ékessége. Európa legkisebb madara, elfér egy nagyobb dióhéjban!

 

Tengelic. Érd, Beliczay-sziget, lesből készült

 

Bányai Petra

midio.hu

Fotó: Csősz Katalin felvételei

Címkék: #midióPetra, Csősz Katalin, környezet, madarak és fák napja, Természet, természetfotók