Balás Ákosnak 2017 elején kezdődött élete eddigi legjelentősebb munkája, ekkor nevezték ki a Puskás Aréna projektvezető- helyettesének. A szakembert novemberben a Hónap Mérnökének választották, az alábbiakban a magyarepitok.hu oldalon vele készült interjúból idézünk. 

Volt olyan napja, amikor 22 kilométert gyalogolt, vasárnap délben kezdte a munkaheteket, és a végsőkig elment a legmagasabb szintű kivitelezésért.

Balás Ákos már kisgyerekkorától meghatározó élményeket kapott az építőipartól, hiszen az édesapja a Középületépítő Vállalatnál dolgozott főépítésvezetőként. Többek közt az 1971 és 1974 között újjáépített FTC-stadion projektjét is ő irányította. „Bár a stadion építésénél még túl kicsi voltam, hogy emlékezzek rá, de az biztos, hogy az építőipar iránti szeretet korán kialakult bennem” – árulja el lapunknak a novemberi Hónap Mérnöke.

Mindkét szülőjét korán elveszítette, 12 és 19 éves korában, emiatt az építőipari technikum elvégzése után az Ybl Miklós Műszaki Főiskolát már úgy kellett elvégeznie, hogy közben dolgozott.

2017 elején kezdődött élete eddigi legjelentősebb munkája, akkor nevezték ki a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. generálkivitelezésében megvalósult Puskás Aréna projektvezető-helyettesének.

Hogy mekkora értéke van ennek a munkának a pályafutásában, azt a november 15-i megnyitót leíró mondata árulja el.

„Őszintén szólva nem is néztem a nyitómeccset, csak mentem körbe a körüljáró szinteken, és örömömben folytak a könnyeim. Ilyen élmény az ember életében talán egyszer, ha megadatik.”

Balás Ákos (Fotó forrása: magyarepitok.hu)

Jelentős kihívást jelentett, hogy az egymásra épülő munkafázisokban a megfelelő anyagmennyiség megérkezzen a megfelelő időben, akárcsak a bedolgozásához szükséges alvállalkozó csapat. (…) Mindezek miatt páratlan jelentősége volt a hétfő reggeli kooperációknak, ahol a fent leírt folyamatok pontos ütemezése történt.

„Ezekre nem lehetett felkészületlenül bemenni, mert előre meg kellett tudni mondani akár az anyag, akár az organizáció területén, hogy ki melyik területen, mikor fog belépni. Ha ezekbe hiba csúszik, azonnal borul több száz ember munkája, amit aztán nem lehet egyik pillanatról a másikra orvosolni. Nem csoda, hogy számomra már a vasárnapi ebéd után elkezdődött a felkészülés. Azt, hogy a főbb csapásirányokban teljesen képben legyek, nem lehetett máshogy megoldani.”

A vasárnap délutáni felkészülés felveti a kérdést, hogy a család és a magánélet mennyire tudja elbírni a több éven át tartó fokozott terhelést.

„Két dolgot mindenképp szeretnék, hogy belekerüljön a cikkbe. Egyrészt jómagam nagyon vallásos vagyok, és a Jóisten nélkül nem tudtam volna végigvinni ezt a munkát. A másik pedig, hogy a feleségem, Krisztina nélkül szintén nem tudtam volna végigjárni az eddigi pályafutásomat. Hálás vagyok neki, hogy három gyönyörű gyermekünk van, és hogy egy olyan helyzetben, amikor reggel 6-kor kelek, és este 8-kor érkezek, szilárd támogatást ad. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a Hónap Mérnöke díj elnyerésében a feleségem 50 százalékban benne van!”

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

MiDió